Quantcast
Channel: M A R I S I N N
Viewing all 107 articles
Browse latest View live

Pysäyttävä tammikuu // The Winter Nature

$
0
0


Juuri päättynyt tammikuu pysäytti. Pysäytti miettimään, miten jaksan - ja miten kykenen kaiken hoitamaan. Pysähdyksen aiheutti kahden viikon sairastelu viikon kestäneen loman jälkeen. Huomasin läheisteni käytöksestä, että jotain tapahtui tuon kolmen viikon aikana - kolmen viikon levon aikana. Lapsi tuli halaamaan minua tämän tästä. Toinen kertoi minulle tarinoitaan ja halusi minut mukaan leikkimään vähän väliä. Mieskin kertoi tulevista ulkomaanmatkoistaan - eräänä päivänä töiden jälkeen, kun viimein uskalsi; näytin kuulemma pitkästä aikaa niin hyväntuuliselle.

Palatessani töihin sairastelujen jälkeen oli pakko myöntää, että viime syksy oli minulle erittäin uuvuttava - niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Olin ajanut itseni aivan loppuun. Itkuhan siinä tuli - mutta myös päätös: tähän on tultava muutos. En enää halua samanlaista elämää. Jatkuvaa stressiä, ahdistusta rintakehässä ja kaaoksen sekä hallitsemattomuuden tunnetta. Väsymystä. Sairastelua - taudista toiseen ilman taukoja. Ilman mahdollisuutta liikkumiseen - ja sitä kautta stressin lievittämiseen.

Muutamia muutoksia teinkin jo viime vuonna. Muutin ruokavaliotani, mikä paransi osin varmasti vastuskykyäni ja hermojani. Jatkuva kiire ajoi minut kuitenkin tilanteeseen, jossa nukuin yössä keskimäärin kuusi ja puoli tuntia, ja ymmärsin tämän vasta, kun laitoin puhelimeeni unikellon päälle. Aivan liian vähän. Minä, joka olen itsekin tiedostanut, että kahdeksan tuntia tarvitsen - vähintään - jotta jaksan.

Unikello auttoi kuitenkin; nyt menen nukkumaan aiemmin ja herään joka arkiaamu kello kuusi. Monesti edelleen väsyneenä, mutta nyt päivisin huomattavasti pirteämpänä.







Kahden viikon sairasteluputken jälkeen aloin etsiä keinoja kaaokseen töissä: Bullet Journal ja perinteiset kynällä rustatut muistilistat. Töiden aktiivisempi jakaminen sekä karsiminen ja priorisointi. Sähköpostimuistutukset pois näytöltä vilkuttamasta. Lisää suunnitelmallisuutta - ja niistä kiinnipitäminen. Etätöitä. Ja avoimuutta: kerroin esimiehestä lähtien kaikille, että nyt on todella tehtävä jotain tai en jaksa. Noin muun muassa. Suurin askel oli myöntää itselleen, että on heikoilla. Sen jälkeen palaset alkoivat loksahtaa yllättävänkin nopeasti paikalleen.

Sairastelujen jälkeen aloin hyvin pienin askelin liikkua. Ensin muutaman kilometrin kävely töistä kotiin - sitten iltakävely - sitten kuntopyöräilyä muutama kymmenen minuuttia - ja lopulta jopa painojen nostoa. Metsässä samoilua torpalla - ja hiihtelyä hissukseen hangella. Liikkuminen ja luonto helpottaa; uskomattoman paljon.







Yksi asia minulla on kuitenkin vielä merkittävästi työn alla - eikä tämä ole yhden viikon eikä kuukauden tehtävä. Voi olla koko loppuelämän, mutta nyt olen päättänyt kiinnittää asiaan aktiivisesti huomiota:

Tälle vuodelle lupasin itselleni iloista asennoitumista elämään. Käännän suupielet ylöspäin - vaikeinakin hetkillä ja vaikka väkisin. Saan surra ja olla allapäin, mutta vain oman aikansa. En anna sille valtaa, ja punnitsen asioita: Kannattaako tähän oikeasti käyttää voimavarojaan ja surra? Vai pitäisikö jatkaa eteenpäin ja ottaa osa murheista kuin annettuna; näin on ja näillä mennään. En suorastaan voi enää sietää omia kielteisiä ja apaattisia tunteitani. Haluan olla enemmän naurava, nauttia arjesta ja arjen askarreista. Haluan muuttaa asennettani.

Tiedän, että viimeinen tavoite on erittäin haastava, mutta se minua juuri kutkuttaakin. Tykkään haasteista, ja olen niitä tähän asti hakenut muilta elämän lohkoista; hyvä koulutus, mielenkiintoinen työ, aktiivinen vapaa-aika harrastuksineen, hyvä kunto, hyvä mies, ihanat lapset, rakkaat ystävät, oma perhe, kodin rakentaminen, vielä vapaa-ajan asunto maalla. Noin niin kuin aikajärjestyksessä - ja saavutettuna - mutta tässä kaikessa myllerryksessä olen jättänyt oman mieleni ja oman terveyteni jotenkin paitsioon.

Olenko minä sitä, mitä haluan itseni olevan - jotta voin tuottaa toisille mahdollisimman paljon hyvää mieltä - ja sitä kautta olla itsekin aina vain onnellisempi ja tyytyväisempi elämääni?

Tämä on vaikeaa - ja tätä minä nyt tavoittelen ja haluan. En pääse tähän helpolla, ja tämän eteen minun on tehtävä töitä, todennäköisesti koko loppuelämäni. Ehkä saavutan lopullisen viisauden tässä vasta mummuna kiikkustuolissa istuessani - mutta sekin riittää minulle: että jälkipolvi muistaa minut nauravana, rakastavana ja asiat valoisasti näkevänä mummuna. Mielellään jopa naurettavan valoisana; sellaisena, jota muistellaan hymyissä suin.

Muistatteko, kun kerroin 101 tavoitteen listaamisesta, ja kuinka vaikeaa se oli? Listaaminen oli lopulta siksi varmasti vaikeaa, että kaikki on elämässäni suhteellisen hyvin. Nuo 101 tavoitetta kärventyivät kovalevyn myötä tuonelan tuuliin, mutta mielikuviin jäi tämä:

Mikä minut tekee onnelliseksi? Tee se. Osittain. Vähitellen. Opetellen. Mutta tee se, sillä tämä on se yksi elämä, joka minulle on suotu. Ja se on paljon se - nauttia se onnellisena.

Stressaantunut ruuhkavuosia elävä äiti ei ole varmaan harvinaisuus. Jos siellä on kohtalontovereita, jotka ovat löytäneet keinoja sujuvaan arkeen - ja siitä arjesta nauttimiseen, kuulisin mielellään teidänkin ajatuksia! Juuri luin Villa Idur -blogista ajatuksia elämän suunnan kääntämisestä, mikä herätti uudelleen miettimään myös ravintoa; siinäkin on varmasti jotain paranneltavaa vielä.




January has been beautiful - and I have enjoyed so much being in the nature!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!





Muistilista kasvimaan hoitoon ja vanha kellari // Renovated Old Cellar

$
0
0



Kertasin tammikuussa viime vuoden oppeja kasvimaan perustamisessa ja hoidossa. Siitä nousi ajatus, että voisin tehdä muistilistan tälle vuodelle; jotta tänä vuonna kasvimaa oli hiukkasen tuottoisampi ja osattaisiin ajoissa varautua tuleviin koitoksiin. Samalla lista ehkä helpottaa jotakuta muutakin, joka on samanlainen untuvikko puutarhahommissa kuin minäkin koen olevani vielä - tai ainakin olin viime vuonna.

Postauksen kuvituksena vanha maakellarimme, jonka kunnostus aloitettiin tällä viikolla siivoamalla kellari. Lahoja hyllyjä ja puulaatikoita, kasoittain vanhoja muovisia lannoitepusseja - sekä monivuosikertamehua! Seinien rappaus on päässyt rapistumaan ja yksi seinä kaatunut kokonaan. Ikkunan puitteet ovat lahonneet. Tuuletusta pitäisi ilmeisesti parantaa. Katsotaan, saadaanko tästä ensi syksyn sadolle säilöntäpaikka. Jos ei, joku vuosi siitä varmasti saadaan!



Ja sitten siihen muistilistaan:

Talvella....

Kerää talteen lasipurkkeja, voirasioita ja mehupulloja. Etsi niille helppo ja kätevä säilytyspaikka, johon ne mahtuvat ja johon niitä on helppo taas lastata käytön jälkeen. Tähän toivon meillä ratkaisua tupaan rakennettavista penkeistä, joihin säilytysrasioita ja purnukoita olisi helppo kerätä - ja olisivat helposti käsillä, kun satokausi saapuu.

Kerää tuhkat ja kahviporot talteen ajatellen lannoitusta.

Rakenna ja ota talteen matalia puulaatikoita, joihin voi syksyn tullen säilöä talviomenoita.

Hanki ja etsi sopivia ohjeita kunkin sadon aineksen helppoon hyödyntämiseen. Tässä postauksessa myöhemmin muutama vinkki kesän ja syksyn resepteihin, jotka löysin; tykkään helpoista ja simppeleistä ruuista, joissa käytetään hyvin, hyvin perusraaka-aineita. Lisäksi mietin Sesonkireseptit-kirjan hankkimista. Onko kellään teistä kokemusta kirjasta? Ovatko ohjeet helppoja ja vastaavatko hyvin edellisiin kriteereihini?




Keväällä...

Laajenna repertuaaria, mutta harkitusti! Viime vuonna kasvatimme herneitä, salaattia, porkkanoita, härkäpapuja, pinaattia, punajuurta, tilliä, valkosipulia, avomaan kurkkua, kesäkurpitsaa, persiltaa, lehtikaalta, basilikaa ja timjamia (muistinkohan kaikki?). Entisestään pihamaalla kasvoi omenapuita, punaisia ja mustia viinimarjapensaita, karviaista, vadelmia, ruohosipulia ja raparperia. Lisäksi istutimme kesän aikana karhunvadelmaa sekä uuden perheomenapuun. Nyt haluan myös sipuleita. Lisäksi haluamme mansikka- ja perunamaan. Entä miten olisi purjo? Tomaatit olisivat mahtavia jossain pienoiskasvihuoneessa. Tämä hyvinkin extra-haave, joka voidaan toteuttaa myöhempinäkin vuosina.

Aloita tarvittavien taimien idätys huhtikuun puolivälin tienoilla. Olisiko tässä kiva perinne pääsiäispyhille? Idätys vei ainakin ensimmäisellä kertaa kovin paljon aikaa, joten yritän tänä vuonna istuttaa niin paljon siemeniä maahan kuin vain mahdollista.

Kasvimaata laajennetaan ainakin mansikka- ja perunamaan verran. Kutsu naapuri jo huhtikuussa paikalle kippaamaan multaa. Mullanlevityksen lomassa pitäisi kiviaidat viimeistellä kahdelta viimeiseltä sivulta. Tässä samalla kysyisin myös, onko teillä ideoita, miten välttää mansikkamaan muovit? En toki kaipaisi yhtään lisää rikkaruohoja nypittäväksi, mutta en vain koe mustaa muovia meidän jutuksi.

Lannoita maa jo keväällä. Viime vuonna käytimme vain ruohosilppua, ja sitäkin vasta loppukesästä. Tänä vuonna hyödynnetään sitäkin, mutta ajattelin laajentaa repertuaaria myös nokkosesta keitettävään lannoitteeseen, tuhkaan sekä kahvin poroihin. Tuhkaa ja kahvin poroja on jo kerätty talven aikana talteen. Haasteena, mihin kerätä näitä. Nyt muovipusseja on jo liuta navetassa; kätevämpiä olisi varmasti kannelliset isot astiat.

Hanki kunnon kompostori! Extrana edellisen päälle hankimme nimittäin vähän kuin vahingossa biokompostorin tässä mennä viikolla. Miehen piti käydä ostamassa Biolanilta huussiin kuiviketta, mutta herra toimitusjohtaja olikin niin hyvä kauppamies, että myi meille ihan kunnon kompostorin - ja ohjasi ostamaan kuivikkeet lähimpään rautakauppaan. Saatiin kakkoslaatuinen kompostori selkeästi halvempaan hintaan kuin kompostori ykköslaatuisena maksaa. Ja miksi kakkoslaatuinen? Siksi, että kannessa on muutama ns. aaltomainen harjanne, lommoja; ei siis haittaa ruokajätteen muodostumista mullaksi, ei sitten millään. Suosittelen siis käymään paikan päällä tehdasmyymälässä, jos tällaiset persoonallisemmat kompostorit kiinnostaa. Ja siis summa summarum: nyt saamme lannoitetta myös omista ruuan tähteistämme; jes!



Avomaakompostin käyttöä kasvimaalle arastelen, sillä kyseiseen kompostiin on viety myös kompostikäymälän tuotoksia. Kyseistä kompostijätettä sekä kompostikäymälästä kerättyä ja vuoden seisotettua suotonestettä voidaan käyttää kuitenkin kukkapenkkien lannoittamiseen, mikä ei ole huono juttu sekään? Liian innokas ei saisi olla lannoittamisessakaan, ettei typpipitoisuus kasvaisi liiaksi. Uskon kuitenkin, että unohdan lannoituksen kevään innostuksen jälkeen, joten ennusmerkkien pitäessä paikkansa ei tule hätää mitään.

Istuta kasvimaan siemenet maahan toukokuun alkupuolella. Olisiko Vapulle hyvä luoda uusi traditio: kasvimaan kylvöhommat?

Istuta kasvimaan kylkeen kehäkukkia, jotka tuovat paikalle pölyttäjiä ja kaunistavat kasvimaata.

Istuta osa yrteistä suosiolla suurempiin ruukkuihin ja ikkunalaudalle keittiöön. Näin yrtit ovat helposti käytettävissä - ja tulevat myös todennäköisemmin käytetyksi tuoreina.

Aloita kesän satokausi raparperipaistoksella - ja vapuksi voit tehdä vaikka raparperimehua!



Kesällä...

Varaa aikaa rikkaruohojen kitkemiseen. Siihen menee tovi jos toinenkin ja koko kesä.

Varaa aikaa myös kasteluun.

Rakenna hyvät kulkuyhteydet saunan sadevesitynnyreiltä kasvimaalle.

Kerää ainakin salaattia, herneitä, avomaan kurkkua, pinaattia, tilliä ja yrttejä pitkin kesää ruokiin. Tuoreita salaatteja sekä mausteita, kesäkeittoa, kesäkurpitsasalaattia, tuoreita perunoita, dipattavia vihanneksia ja mansikkaherkkuja. Tuleeko teillä muita kesän herkkuja mieleen, joita voisi tuoreesta sadosta loihtia? Raparperi on parhaimmillaan ilmeisesti juuri keväällä ja kesällä, joten siitä voisi loihtia niin mehua, herkkuja kuin hilloakin talven varalle.

Uusi sato tarvittaessa. Viime vuonna pinaatti ehti kasvaa jo heinäkuussa ylipitkäksi, joten tänä vuonna pinaatin sadon voisi kerätä talteen jo heinäkuun alussa ja kylvää uusi sato. Samoin voi tänä vuonna käydä lehtisalaatin kanssa, jos siemenet onnistutaan kylvämään toukokuun alussa.

Harvenna porkkanoita ajoissa, jotta mahtuvat kasvamaan isoiksi.

Siivoa ja korjaa vanha maakellari! Tähän maakellariin liittyen myös tämän postauksen kuvat. Kävin kellarissa sisällä ensimmäisen kerran kaksi vuotta sen jälkeen, kun olimme ostaneet torpan. Pelottava paikka ja täynnä hiiren papanoita ennen kuin pääsin paikkaa siivoamaan. Paikka pitää siis tilkitä kunnolla ja pestä vieläkin perusteellisemmin, seinien laasti uusia, rakentaa uusi väliseinä, korjata ikkapokat - ja maalata. Uskon kuitenkin maakellarin voimaan; sinne voimme säilöä syksyn tullen perunoita, porkkanoita, omenoita ja punajuuria - muun muassa - ja kenties jo tänä vuonna! Tavoitteena on istuttaa maakellarin oven kylkeen villiviiniä, maalata maakellarin seinät kalkkimaalilla ja rakentaa kellariin kapeita hyllyjä raakalaudasta. Silmissäni siintää näky kauniisti levittyvästä villiviinistä, vanhasta kellarin ovesta ja aikaa nähneestä laudoituksesta köynnösten lomassa - sekä satoa pursuava puhdas maakellari kalkkimaalattuine seinineen. Osaatteko te kuvitella?

Viimeistään kesällä meidän tulisi myös rakentaa aidat kasvimaalle. Viime vuonna säästyimme onneksi peuroilta, mutta ensi vuonna voi olla tilanne toinen.



Syksyllä...

Tee ruokia, joissa voit käyttää kasvimaan satoa tuoreeltaan. Porkkanakeittoa, kasviskeittoja, uunijuureksia, kasvispaistoksia, omenapaistosta ja kasvisnyyttejä.

Varaa syksylle aikaa runsaasti sadon korjaukseen ja säilöntään. Elokuun viikonloput menee helposti viinimarjojen sekä omenien keruun ja säilömisen parissa. Lisäksi osa kasvimaan sadosta voi kaivata jo säilömistä. Syyskuussa kerätään talviomenat. Syyskuussa kerätään myös muu sato kasvimaalta. Nyt siis jätetään syksy vapaaksi kaikista rakentamisprojekteista! Kerää samalla siemeniä talteen ajatellen seuraavan kevään istutuksia.

Kesäkurpitsasta saa hyvää köyhän miehen kurkkusalaattia, punajuurista säilöttyjä punajuuriviipaleita, porkkanoita voi raastaa ja viipaloita pakastimeen.

Kompostoi kesän ja syksyn lehti- ja ruohonleikkuujätettä seuraavaa satokautta ajatellen.

....

Sellainen muistilista - aloittelevalta tarhurilta. Jos teillä tulee lisävinkkejä mieleen, otan mielellään kaikki hyvät ideat vastaan! Liikaa ei voi olla hyviä neuvoja satoa kartuttaessa!





The old cellar have to be renovated - maybe one of our next projects!




_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Vanhat listat // Old Moldings

$
0
0


Torpan kunnostaminen on edennyt viime syksyn puristuksen jälkeen erittäin hitaasti, mutta sitäkin hartaammin. Mies on nimittäin ihan höpsähtänyt listoihin. Hän suunnittelee ja mallailee vanhoja listoja ja miettii jos miltäkin kulmalta, mikä on paras ratkaisu mihinkin kohtaan. Hartaasti hyvää tulee, ja kiirettähän tässä ei saisi olla. Toki välillä kaipaisi valmista, mutta hassua, miten tähän keskeneräisyyteen vain vuosien saatossa tottuu.

Ja kyllä sitä osaa vain arvostaa niinkin pieniä asioita - kuin nyt esimerkiksi sitä, että enää ei näy niin monen ikkunan ja oven pielessä kuivaa sammalta. Pienet, mutta niin suuret ilot!



Muutamat listat saatiin talvilomalla paikoilleen. Listoituksessa käytetään pääosin vanhoja talolta ja tiluksilta löytyneitä listoja. Pikkuisen on teetetty lähisahalla uusia listoja vanhojen mallien mukaan; aiempi kunnostaja kun oli vaihtanut vähän erityylistä jalkalistaa tupaan, mikä ei nyt varsinkaan miehen yhtenäisyyttä rakastavaa silmää hivellyt.

Panelien päälle mies ajatteli askarrella listat käyttämällä naapurilta saatuja helmiponttipaneleita. Ei siis valmista reunalistaa, vaan kokeillaan, josko saataisiin siihenkin listat ikään kuin ilmatteeks! Näytän myöhemmin, miten kävi - kun siihen vaiheeseen päästään.




Paljon ei ole näyttää - mutta näytinpä muutaman vilauksen kuitenkin. Kyllä kun kuvia katselee, tekisi niin jo mieli maalisutia näyttää torpallakin - mutta kyllä se sekin aika sieltä tulee. Yritän malttaa mieleni.

Ja vilaus myös yhdestä kirppislöydästäni; löysin nimittäin Kermansaven amppeliruukkuja. Siellä ne kiikkuvat jo ikkunalla. Pikkasen orpona, sillä sisältöä niissä ei vielä ole. Onko teillä ideaa jollekin perinteiselle amppelikasville, joka tänne sopisi? Otan mielelläni vinkkejä vastaan. Parhaiten tietenkin sopisi sellaiset kukat, jotka kestäisivät useamman päivän kastelematonta jaksoa talvella, mutta voidaanhan toki talvisin tuoda kukat kaupunkikotiinkin.

Kiitos muuten suuresti edellisten postausten kommentteihin! Niin innostavia, ymmärtäväisiä ja osaavia tsemppejä ja neuvoja - asiaan kuin asiaan. Olette mahtavia!


Old moldings are partly installed. I can't wait to start indoor painting - but hold on and step by step. This is going to be so beautiful!






_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


Talvipäivät torpalla // Winter days on the farm

$
0
0



Vietämme kevättalvea torpalla nyt toista kertaa. Siis vasta toista kertaa! Tuntuu nimittäin, että en edes muista aikaa ennen torppaa. Mitä me silloin teimme kevättalven päivinä? Meillä oli varmaan tosi tylsää.

Kevättalvi on ollut tänäkin vuonna jotenkin rauhaisa torpan mailla. Luonto uinuu ja valoisa aika on lyhyt. Keskellä ei mitään on tosiaan todella pimeää pimeän laskeuduttua. Ulkona ei vaan ole pimeällä enää mielekästä touhuta - samoin sisällä pimeys on ollut huomattava, kun sähkötyöt odottavat vielä tekijäänsä.

Kyllähän me silti ollaan puuhailtu. Pikkuhiljaa hissukseen. Huomaan nauttivani aivan mahdottomasti ensimmäisinä aurinkoisina talvipäivinä hetkistä, kun saadaan touhuta ulkojuttuja. Tehdä halkoja, kasata niitä pinoon, kantaa risuja risuaitoihin, siivota ulkorakennuksia ja polttaa lahonneita puita nuotiolla. Ensimmäiset hetket, kun nautit kahvit ulkona, nuotion äärellä.

Pieniä ja jotenkin rauhallisempia hetkiä kuin keväämmällä ja kesällä.



Risuaitoja on nyt kasattu pari vuotta. En ole tainnut väläyttää niistä tähän mennessä yhtäkään kuvaa. Syynä on se, että ne ovat olleet koko ajan kesken. Kun tanskalainen maajussi teki risuaitaa, hän nosti ensin tukipuut pystyyn ja nosti tukipuiden väliin risut. Meillä mennään pää edellä puuhun. Ensin kasataan risut ja kasatessa mietitään koko ajan, millaiset tukilaudat tai -tolpat me tähän laitetaan. Risuaidat näyttävät tämän johdosta enemmän risukasoille.

Miksi tätäkin sitten pähkäilemme? Siksi, että haluaisimme tukipylväistä ja laudoista mahdollisimman pitkäikäiset. Mies on ehdottanut painekyllästettyä, mutta minä en voi sulattaa sellaisten myrkkyjen pääsyä maillemme. Itse olen ehdottanut ihan tavallisia lautoja, mutta mies tuumii siihen, että entä jos riukuaitatolpat. No minä siihen, että sellaiset sitten. Mies sitten etsii sellaisia netistä. Ja ovatpa ne kalliita. Mies kyselee naapureilta, ja tuumaavat, että kyllähän sellaisia kuusia tuolla metsissä on, että josko sieltä voisi sellaisia löytyä. Ja sitten odotellaan ja ihmetellään. Kunnes tässä menneenä viikonloppuna naapuri tuumasi, että vieläkö niitä tolppia haluatte. Hänellä olisi hyvä paikka tiedossa, ja lähelle pääsee peräkärryllä.



Hitaasti hyvä tulee - taitaa olla minun perussanoma täällä blogissa. Lausetta on vain pakko hokea, sillä nopeaa tahtia tästä ei saa sitten väen väkisinkään! Ja kyllä minä olen lauseen takana vahvasti; mielummin mietitään tarkasti, mikä on se oikea ja lopullinen vaihtoehto, kuin ostetaan jotain nopeasti ja kadutaan sitä hetkeä myöhemmin.

Ehkä siis ensi kesänä pystyn näyttämään teille otteita valmiimmista risuaidoista, jotka reunustavat pihamaatamme kahdelta sivustalta. Sitten kun maa sulaa - ja ai niin, sitten kun on saatu kuuset kaadettua, siistittyä, veistettyä - ja sitten: asennettua! Vain yhdestä paikkaa aitaa tukee varsin huterat kepit, ja tästä kohtaa kehtaan aiheeseen liittyvän ainoan kuvankin julkaista. Kas tässä; näyttää kenties enemmän aidalle kuin risukasalle!



The winter days on the farm have been quite lazy - and we needed it. After hard work autumn it is so nice just plan and dream! One of the plans is this twig fence - how to underpin it. The last picture shows the only place, the fence looks like a fence; elsewhere they look like twig masses.





_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!



Vuoden 2016 aikaansaannokset & To Do List 2017

$
0
0


Ja niin vierähti taas vuosi, ja mietimme nyt kevään kynnyksellä, mitkä asiat me priorisoitaisin tämän vuoden To Do Listalle. Viime vuonna näihin samoihin aikoihin kirjoitin ensimmäisen vuoden aikaansaannoksista - ja lupasin samalla, että vuonna 2016 otammekin vähän rauhallisemmin. Voin sanoa: emme onnistuneet tässä. Alapohjan remontointi oli kaikkea muuta kuin rauhassa ottamista, eikä sitä oltu edes huomioitu kyseisellä listalla. Kevättalven sisäilma pisti meidät kuitenkin vakuuttuneeksi siitä, että jotain oli tehtävä.

Mutta kyllä se kannatti; sisäilman puhtaus on kyllä paljon tärkeämpää kuin moni muu asia tällä tilalla. Ehkä tänä vuonna onnistummekin ottamaan rauhallisemmin. Uskoisittekohan, jos luvattaisiin niin?

Viime vuoden listaa katsoessa voin kuitenkin huojentuneena katsoa sen lyhentyneen merkittävästi. Toki alapohjan korjauskin oli toimenpiteenä suuren suuri ponnistus, mutta onnistuimme keskittämään voimavaramme muutamaan isoon asiaan, emmekä yrittäneet ihan liikaa tehdä kaikkea, ja saimme näin jotain valmiiksikin!



Suurimmat urotyöt torpan kunnostuksessa vuonna 2016:

Alapohjan korjaus, klik!
Tuvan ja kammarin yhdet ulkoikkunat kunnostettu, klik!
Sammaleista katonaluslautaa ei vaihdettu vaan putsattiin ja maalattiin, klik!
Torpan nurkkalautoja paikkamaalattiin pellavaöljymaalilla,
Talon ja navetan rännien uusimiset lähes valmiiksi.



Tekemättä jäi seuraavat asiat, jotka on tavoitteena tehdä nyt vuoden 2017 aikana:

Tupaan uusi ikkuna,
Tuvan kiinteiden kalusteiden rakentaminen,
Tuvan ja kammareiden listoitukset sekä maalaus- ja tapetointityöt,
Kuistin osuudelta alapohjan korjaus,
Ulkohuussin maalaustyöt,
Rännien asennusten viimeistelyt, ja
Torpan katon pellityksen korjaus, jos tarve vaatii.



Kun sisällä tapahtui enemmän kuin mitä tammikuussa osasimme edes arvata, tapahtui myös ulkona. Pihaa myllättiin vuoden 2016 aikana enemmän kuin olisimme ikinä osanneet edes arvata:

Torpan läheisyydestä kaadettiin monta kuusta, klik!
Aitan läheisyydestä kaadettiin kuusi,
Pihapiiristä kaadettiin myös kaksi kallellaan olevaa, vanhaa koivua, klik!
Pelastettiin vanhoja marjapensaita, klik!
Leikattiin vanhoja omenapuita,
Talon ympäristön maaston muodot muokattiin, klik!
Talon ylärinteelle, pihan keskelle sekä Navetan ylärinteelle kaivettiin salaojat, klik!
Kasvimaan ensimmäinen osa perustettiin, klik!
Kanalan ympäristön maastoa muokattiin ja perustettiin uusi hyötytarha, klik!
Nuotiopaikka ison kiven juurelle,
Komeat kivimuurit kasvimaan ympärille, klik!
Uusi perennapenkki aurinkopaikalle,
Saunan pesuvedet johdettiin alarinteeseen.

Tekemättä jäivät seuraavat asiat, jotka on tavoitteena tehdä nyt vuoden 2017 aikana:

Kanalan edustalle niityn uusintakylvö,
Navetan edustan maanpinnan muotoilut,
Torpan keittiövesien johtaminen alarinteeseen,
Saunan nurkkalautojen uusiminen ja maalaus (hirret päät ovat osin sateen armoilla).
Päätalon oven maalin poisto ja uudelleen maalaus.
Navetan ja saunan ovien maalin poisto / uudelleen laudoitus (navetta) ja maalaus.

Lisäksi olemme laajentamassa kunnostusprojektia aittaan, josta olemme tekemässä pientä piilopirttiä pienokaisille. Aittaa kunnostetaan näillä näkymin mahdollisimman kevyesti niin, että muutoksia ei näy ulospäin muutoin kuin yhtenä ikkunana metsään päin. Ikkuna tuo valoa sähköttömään tilaan. Myös korvaushirret aitan alaosassa voivat näkyä, vaikkei tavoite olekaan näkyvä vaan pikemminkin säilyttävä muutos.Vanhan lattian päälle rakennetaan uusi lautalattia, sillä nykyisellään lattiassa on jopa reikiä, joita hiiret tai rotat ovat ajan saatossa nakertaneet. Aitasta tulisi lapsille leikki- ja kiipeilypaikka etenkin sadepäivien varalle; vähän niin kuin leikkimökki, mutta puhutaan kuitenkin mielummin vaikka leikkiaitasta! Katsotaan, mitä tuleman pitää! Tytär jo innolla suunnittelee mökkinsä sisustusta; äidille tulossa kova kilpavarustelija sisustuksen saralle!




This year we are trying to do our best to do less! Funny thing; we also thought the same last year, but did more than we even could imagine! Let's see what kind of year this will be?




_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

(Mielen) istutuksia // Spring Plantings

$
0
0



Kuulin työpaikkani valmennuksessa, että valitus ja valituksen kuunteleminen tappavat aivosoluja. Voi kauhea! Mutta en siis valita. Vaan totean, että aivan mahtava fakta: Viimeinkin niin järkiperäinen syy, johon vedota, jotta itse lopettaa valituksen - ja poistuu tilanteesta, jossa valituksen kierteelle ei näe loppua!

Eilen tiputin puhelimeni repun taskusta, ja huomasin sen vasta kotiin palattuani monta tuntia vahingon sattumisen jälkeen. Mieli meinasi mennä niin matalaksi, ja valituskäyrä oli jo todellakin valmis nousuun. Ennen olisi iltani taatusti mennyt täysin pilalle. Nyt päätin tehdä jotain kivaa, joka rauhoittaisi mieltä. Siinäkin vaiheessa meinasin jo valittaa, että nyt kyllä tekisi mieli parantaa mieltä juoksulenkillä - mutta että pitikin juuri samaisena päivänä iskeä kevätallergiaoireet ja olo oli kovin kehno. Eli etten pääsisi lenkille. Eli niin, taisin pikkuisen valittaa.

Sitten päätin, että kivaa voi olla muillakin tavoilla: päätin istuttaa uutta satoa tulemaan. Maaliskuun puolivälissä istuttamani tomaatit ovat jo itäneet, mutta nyt pistin basilikaa, timjamia sekä kuukausimansikkaa tulemaan. Sisustin jopa siinä samalla, kun keksin käyttää istutusten alustana tarjottimia sekä kakkulautasta! Näyttivät niin kivalle nämä kerrosasetelmaistutukset - ja sitten olikin pakko ottaa kuva instagrammiin - ja sieltä saamani tykkäykset ne vasta lämmittivätkin.

Nukuin yöni hyvin ja aamulla mietin, että jopa minä rauhallisesti otinkin puhelimen katoamisen. Kehuin itseäni. Vielä enemmän kehuin itseäni astuessani poliisilaitokselta ulos, säpäleinen puhelin kourassani. Turhaan olisin hermostunut, sillä puhelin löytyi. Enkä hermostunut edes sirpaleista puhelinta, sillä se toimi edelleen. Toki esimies oli puhelimen nähtyään varma, että puhelin täytyy vaihtaa. Minä mielellään ehkä katsoisin sitä säpäleistä näkymää vähän aikaa, ihan vain muistaakseni, että niin monesta asiasta selviää paljon paremmin positiivisin ajatuksin.

Oman itsensä kasvattaminen on kyllä sitä parasta kerrakseen. Onhan noita kasvien siemeniäkin toki mahtava istuttaa ja kasvattaa, mutta onpa se jotenkin tosi palkitsevaa huomata itsessään edistystä - varsinkin, kun tavoitteet tuntuvat välillä täysin utopistisille tällaiselle temperamenttiselle tättäräälle. Välillä ottaa koville, ja alamäki on kova - mutta on se mahtava välillä nähdä myös niitä edistymisen askeleitakin.

Torstai oli tänään niin toivoa täynnä - ja toiveet täyttyivät. Kiitos sinä ihana ihminen, joka olit palauttanut säpäleisen puhelimeni poliisilaitokselle. Pieni - mutta niin suuri ja hieno teko!







I planted some seeds yesterday. I used different kind of pots and some trays - and set some Sant Paulias among the plantings. It looked so great, that I had to take some pictures. 

The spring is so hopeful and awesome season - or what do you think?



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Kuolemankello // Death Watch

$
0
0


Viime viikonloppuna kuulimme outoa ääntä. Lapset olivat juuri nukahtaneet ja ympärillä oli hiljaista. Paikallistimme äänen lähelle keittiön nurkkausta. Hiiri. Ei kai ne nyt ole voineet taas päästä alapohjaan. Välillä ääni loppui ja sitten taas rapsuttava ääni alkoi.

Hiiri olisi itse asiassa ollut paljon mukavampi syy ääneen - tai no, mistäpä minä sen tiedän. Eilen mies keskusteli aiheestaan kollegansa kanssa, jolloin puhe kääntyi kuolemankelloon. Mies soitti minulle töistä lähtiessään.

Kuolemankello. Miten emme ennen olleet kuulleet tätä ääntä? Ja miksi kuulemme sen vasta sitten, kun kosteus on saatu alapohjasta pois? Eikö se auttanut?

En halunnut uskoa.




Kuolemankellon toukat viihtyvät lahossa puussa ja ilmeisesti nakertavat puuta vähän lisääkin siinä elellessään. Ja viihtyvät kosteassa. Voivat yhdessä lahovaurioiden kanssa tuhota rakennuksia - ihan niin, että romahtavat.

Istuin junassa hetken hiljaa puhelun jälkeen. Ahdisti. Googletin kuolemankellon äänen. Ja niin, sille se kuulosti. Ahdisti niin.

No päätin jatkaa töitä. Välillä ahdistuksen väreet riipivät selkänahkaa ja hetken jos toisenkin mietin, mistä minä nyt noin ahdistuin. Ja muistin: se kuolemankello. Mietin hetken, miten pystyin unohtamaan tämän asian näin totaalisesti töiden keskellä. No, paljon töitä, mielenkiintoisiakin töitä, paljon ratkottavaa. Aikaa ei ollut miettiä kuolemankelloa.

Asemalta kotiin pyöräillessäni päätin, että en ahdistu; lopetan sen pahan olon tähän. Harmittaahan toki ihan hirveästi, mutta eihän se ahdistumalla mihinkään lähde. Pitää nyt vain tietää asiasta enemmän; poistaa syitä, joiden takia kuolemankello asustelee torpassamme.

Kotiin päästyäni mies oli jo avannut Talotohtorin ja lukenut sieltä tarvittavat. Panu Kaila toteaa kirjassaan tyynen rauhallisena: Ei hätää. Poista ja korjaa syy. Kuolemankello häviää ajan mittaan, kun syy on poistettu - ja tässä tapauksessa kosteus. Jossain tilanteissa kuolemankello on voinut tehdä niin paljon tuhoa, että rakenteet pettävät alta, jolloin myös puuosia pitää vaihtaa. Muuten Panu Kaila totesi, etttä ei syytä puuosien vaihtoon. Syyn poistaminen riittää.




Monia on neuvoja tässä kohtaa, ja veikkaisin, että moni rakennusyhtiö heittäisi tässä kohtaa joko hanskat tiskiin tai toteaisi, että ihan kaikki laho puu on saatava talosta nyt ulos. Mistä syystä moni hieno rakennus nykyään puretaankin; kun ovat toivottomia tapauksia.

Mutta meillä ei, onneksi, ole tätä vaihtoehtoa. Ei ole rahaa tällaisiin järjestelyihin. Eikä missään nimessä halua purkaa koko taloa. Uskomme Panu Kailaa. Alapohja on ollut märkä monta kymmentä vuotta. Siellä on ollut niin hyvät olosuhteet kuolemankellolle. Kuolemankellon toukat voivat elää puussa viidestä kymmeneen vuotta. Niin: että kymmenen vuotta.

Mutta hei. En ahdistu. Jos kuolemankello on Panu Kailan mukaan saatu hävitettyä kartanosta, josta lattia on ollut niin laho, että uuni on tipahtanut kellariin - meillä ei ole hätää. Kyseisessä kartanossa alapohjan tuuletus oli tukittu, ja pelkästään alapohjan tuuletuksen korjaus oli lannistanut kuolemankellon. Meillä taistelu kuolemankelloja aloitettiin viime kesänä alapohjan korjauksella - ja nyt alapohjassa suorastaan tuulee. Eli Hasta la vista, kuolemankellot! Teillä on (enää) kymmenen vuotta elinaikaa jäljellä...!

P.S. Ainoa, mikä harmittaa ehkä vähän vielä, on tuo nimi. Kuolemankello. Voitaisiinko ehdottaa jollekin hyönteisyhdistykselle nimenmuutosta?

P.P.S. Kuvissa kuvia viime viikonlopulta. Hetkistä, joista nautin: "uusi" oikea sänky, verhot ikkunoissa, juoksulenkin jälkeen vilpoinen "suihku" saunalla, uutta hyllypaperia tiskikaapin hyllyllä, tiskiopöytä kaikessa yksinkertaisuudessaan - ja minusta niin söpönä, tiskikaapiksi. Eli kyllä: paikka, jossa niin nautin hetkistä - kuolemankellon tikityksestä huolimatta.




Random pics from last weekend. 

We heard also noice of Death Watch. It was not so nice noice noice to hear - but hopefully our basefloor renovation will help us to get rid of those beetles, who like to live in moist circumstances. 



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Elämäni valmentaja // My Dear Coach

$
0
0


Viikot vierii, ja aika suorastaan liitää. Aikaa ei tunnu olevan juuri nyt blogille, vaikka mielessä olisi vaikka mitä, mistä postata. Torpalla tapahtuu; mielessä tapahtuu; kotonakin tapahtuu. Elämässä tapahtuu yleensäkin paljon, vaikka monet tapahtumat sumenevat ruuhkavuosien touhun pyörteisiin.

Täytin vuosia, ja nyt oli pakko myös itselleen myöntää, että neljäskymmenes ikävuosi on jo hyvinkin lähempänä kuin kolmaskymmenes. Pisti miettimään; syntyjä syviä - ja elämää. Niin paljon olen saanut, mutta mitä mietin päällimmäisenä? No sitä, mitä olen antanut. Ja mitä haluaisin antaa vielä enemmän?



Treenaan mieltä, ja suorastaan masennun välillä, miksen onnistunutkaan olemaan parempi ihminen juuri sillä hetkellä, kun olisin halunnut olla. Murehdittuani muistan taas, että tämäkin kuuluu elämään, ja treenit jatkuu. En ole valmis - ja jos lopetan harjoittelun, palaan entiselleni. Temperamenttisuus on osa minua - suoruus - ja valitettavasti myös pessimistisyys, minkä jouduin myöntämään taas yksi päivä tilanteessa, jossa jostain ihmeen syystä sanoin miehelleni: "Olisihan se, jos saisi vain valittaa." Mieheni naurahti, ja katsoi minuun kysyvästi.

Hämmennyin: Sanoinko minä tuon äskeisen? Ja miksi?





Olen kummallinen ihminen, mutta mikä parasta: olen saanut elämäni parhaimman kouluttajan rinnalleni. Rakastavan kouluttajan, joka ei todellakaan aina osaa ymmärtää - ja osaa siksi kyseenalaistaa - mutta sitten taas ymmärtää, ja täydentää minua. On paras valmentajani, vaikkei siksi ole varmaan ikinä itseään ajatellut. Minä vain sen huomasin yksi päivä.

Tästä tuli siis ylistyspostaus miehelleni. Hih! Ylistyksen saa hän myös kaikesta, mitä on saanut aikaan torpalla - ja kuinka me yhdessä rakennamme unelmiamme kokoon. Niistä lisää toivottavasti pian. Tämän postauksen kuvitan kuvilla, joita olen ottanut ilon hetkinä; pieniä asioita arvostaen. Niitä lisää elämään!

Tässä siis pieni läpivalaisu sisimpääni; miltä kuulosti? Hämmensikö? Naurattiko? No, toivottavasti ei sentään itkettänyt!

Nyt töihin. Aurinkoa päiväänne!

P.S. Kiitos kauniista ja opettavistakin kommenteista edelliseen postaukseeni, jossa aiheena oli Kuolemankello. Huh. Emme ole kuulleet tuota kelloa enää; toivottavasti oli vain se yksittäinen kolkuttelija - joka toivottavasti jäi ilman partneria - ja elämänsä coachia!




The best coach for me: my husband! 
Little things made me glad last weekend; pictures from these moments.



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Puutarhassa tapahtuu - vaikka mitä! // The Garden is Taking its Shape

$
0
0



Viime viikonloppuna emme päässeetkään torpalle, joten ikävähän siitä tuli. Tässä kipeitä lapsia paijatessa katselin samalla kuvia torpalta, jotka otin edeltävänä vappuviikonloppuna. Tarina kuvien muodossa olikin sen verran touhukas, että päätin jakaa tarinan myös tänne lasten päiväunien aikana.

Näiden kuvien myötä ymmärtänette, että tekemisen puutetta torpalla ei ilmene - ja toivon mukaan näistä myös kumpuaa se ilo ja tarmo, jolla tilaa kunnostamme.



Lauantai-aamuna torpalle saapui multakuorma. Sen ja kevään aikataulujen innoittamana jatkoimme kasvimaan rakentamista. Tavoitteena on laajentaa kasvimaata viimekesäisestä noin kolminkertaisesti; lähes lopulliseen laajuuteensa. Olimme tätä jo mallailleet ja suunnitelleet useampana viikonloppuna, joten tyhjän päältä ei lähdetty. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Mies rakensi kehikot, kitkin kehikoiden alta suurimmat rikkakasvit ylös, möyhensin maan ja yhdessä kärräsimme multaa. Homma jäi vähän vaiheeseen, sillä olimme unohtaneet ottaa sanomalehtiä mukaan torpalle. Päällystämme käytävät ensin sanomalehdillä; sitten katetta sekä osaan käytäviä vanhoja tiiliä sekä tiilimurua päälle. Pysyvät käytävät näin pidempään nätimpänä, kun rikkakasvit eivät pääse niin äkkiä kurkistelemaan. Sanomalehdet ulotetaan kasvatusalueiden lautareunusten ali, jolloin rikkakasvit eivät pääse reunoiltakaan nousemaan. Toimi hyvin viime vuonna ensimmäisen kasvatusalueen kanssa; toivon mukaan siis tänäkin vuonna!



Edeltävänä viikonloppuna olimme aloittaneet talven aikana suunnitelmansa saaneen kivipuutarhan rakentamisen. Tätä ennen olimme toki jo viime kesästä asti keränneet kiviä, joten prosessi on ollut erittäin pitkä myös tämän puutarhan osan valmiiksisaattamisen kanssa - vaikka kuvista päätellen vasta aivan alussa.

Miksi halusin kivipuutarhan juuri tähän? Siksi, että paikalla oli muutama suuri kivenmurikka, joita ei pystynyt eikä uskaltanut navetan takia lähteä nostamaan pois - ja toisaalta nuo kivet vaikeuttivat alueen nurmettamista. Vapaana niittynä alue ei toiminut hyvin, koska elämänlanka on vallannut kyseisen alueen täysin. Nyt siis tavoitteena on päästä elämänlangasta eroon niin, että alle levitimme harson ja päälle kasaamme eri kokoisia kiviä. Keräämämme kivet eivät riittäneet - mutta onneksemme materiaalia riittää pihamaalla erittäin paljon, joten emmeköhän saa alueen kivetettyä kesän aikana - ja kivettämisen jälkeen voidaan lähteä miettimään kivikkokasveja kivien lomaan.

Tavoitteena on sisääntulon siistiminen, ja tämä on erittäin tärkeä osa sitä näkymää. Kivipuutarhan lisäksi aivan portin kulmaan istutimme syntymäpäiväksi saamani uuden kirsikkapuun; puu yhdessä kivipuutarhan kanssa luo varmasti kauniin sisääntuleman vielä joku päivä.



Kiviä on myös kerätty tällaiseen puolikaareen. Viime vuonna aloitimme syreenimajan rakentamisen harventamalla saunan edustalla olevaa syreenipuskaa ja muotoilemalla oksia majan muotoon sitomalla niitä köydellä yhteen. En tiedä, toimiiko sidonta niinkään hyvin - mutta pelkästään syreenipuskien muotoilu kaareksi tuo jo kivan tunnelman. Viime kesänä - kuten tänäkin keväänä olemme keränneet tänne laatoiksi sopivia kiviä. Pian kiviä on tarpeeksi ja voimme rakentaa syreenimajaan lattian! Tytär on haltioissaan - samoin kyllä äitikin!



Viikonloppuna jatkoimme myös saunan takamaan metsän harventamista. Saunan takana on myös pitkään jatkunut projekti. Vuosi sitten kevättalvella aloitin alueen pusikon harventamisen, viime kesänä puolestaan kasasin sinne oksia kasaan - syksyllä ja keväällä jatkaen kasaa lehtisilpulla, sillä jossain vaiheessa keksin, että tekisin tästä vähän niin kuin lämpöpenkkiä muistuttavan tekeleen - ja istutan päälle kurpitsaa kesäksi! Kyseisen keksinnön takia tuli myös kiire harventaa pusikkoja ympäriltä, joten mieskin pääsi projektiin mukaan viime viikonloppuna moottorisahan kanssa. Ennen takana siintävää kasaa ei olisi näkynyt; nyt näkymä on suora ja penkki saa toivon mukaan tarpeeksi aurinkoa myös kesällä - samoin kypsyvät jättikurpitsat!



Ja kyseisenä viikonloppuna päätin antaa periksi näille kivenmurikoille. Viime kesästä asti tuskailin, kun kivet olivat mielestäni väärin sijoitellut, eivätkä vastanneet kukkapenkkisuunnitelmani muotoa, jonka olin joskus visioinut mieliini. Annoin periksi, ja päätin rakentaa penkin kivien ehdoilla. Ja niin meille syntyi kyseisenä viikonloppuna myös ensimmäisenä kesänä rakennetetun kukkapenkin laajennnus, joka vielä joku päivä laajenee niin, että tavoitteellinen hevosenkenkä tulevan ruokailuryhmän ympärillä on valmis.

Penkki on nyt vain ilman kukkia. Kun tavoitteenani on ollut alusta asti, että mitään uutta en osta pihamaalle, muotoutuu tämäkin kukkapenkki ajan ja antajien ehdoilla. Mieluiten otan penkkiin kukkia ystävien ja tuttujen kukkapenkeistä; näin kukkiin liittyy muistoja ja perinteen jatkamista - ja siitähän minä tykkään!


Viikonloppuun liittyi tottakai myös kauneuden vaalimista; tytär poimi äidilleen sinivuokkoja, jotka asettelin pöydän kynttilöiden jatkeeksi. Pihaa kaunisti myös orasta vihreys ja sinililjan valtaamat lämpäreet talon eteläseinustoilla. Kauniita yksityiskohtia viikonloppuun ja vapun viettoon.

Ja niin vain ne viikonloput loppuvat aina kesken. Haikein mielin lähdettiin sunnuntai-iltana kohti kaupunkia. Ilta-aurinko valaisi torppaa vielä kahdeksan jälkeen illalla, ja linnut lauloivat konserttiaan.

Niin että kyllä... Kyllä odotan niin, että pääsemme ensi viikonloppuna taas torpalle touhujen ja luonnon pariin! Löytyyköhän sieltä päästä muitakin kevääseen ja puutarhan laittamiseen hurahtaneita?

P.S. Näiden juttujen ylös kirjoittaminen muistuttikin mieleen puutarhasuunnitelman, jonka laadimme reilu vuosi sitten. Näin se suunnitelma on pikkuhiljaa edennyt; pieniä muutoksia ja lisäyksiä on tullut matkan varrella, mutta pääosin ollaan vielä samoilla ajatuksilla liikenteessä kuin vuosi sittenkin. Suurin muutos lienee kasvihuoneen osalta. Olemme todennäköisesti sijoittamassa sen sittenkin nyt rakentuvan kasvimaan reunalle niin, että siitä tulee yksi piha-aluetta rajaava rakennus - eikä pihamaan keskelle tuleva rakennus, jollaisena se tukkisi näkymiä myös torpan sisältä katsottaessa. Saa nähdä, siirtyykö kasvihuoneen paikka vielä tästäkin, sillä kyseinen rakennelma ei ole vielä lähivuosien suunnitelmissa - aikaa mielen vaihtamiselle siis on!










In the garden there was many processes going on on one weekend. 
Our garden plan is realized - piece by piece! 



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


Sinkkiset ja perinteiset rännit // The Oldstyle Rainwater Pipes

$
0
0


Katto ehjänä, katolta valuvat sadevedet eivät jää talon vierustalle makaamaan, kallistukset talon ympärillä oikeaan suuntaan ja alapohja hengittää. Kaikki erittäinkin tärkeitä asioita vanhan talon kunnostajalle ja sitä vaalivalle - ja nyt voimme huojentunein mielin todeta, että nämä kaikki asiat ovat ainakin jollain tasolla kunnossa:

Torpan kattoa on tutkittu ja hutkittu niin ulko- kuin osin sisäpuoleltakin. Tiedämme edelleen, että jossain on jokin salaperäinen aukko, josta vesi pääsee hassusti yhden räystään alle - mutta sisälle tuo vesi ei tipu. Mysteeri on vielä ratkaisematta, mutta emme ole kuitenkaan huolissaan. Rakenteet ovat pääosin kunnossa, emmekä ole renoveeraamassa kattoa kokonaan uusiksi - ainakaan lähivuosina. Seuraamme tilannetta, ja pienet vuodot pystytään tarvittaessa korjaamaan pienemminkin toimenpitein. Kallistuksen torpan ympärillä laitettiin vuosi sitten kuntoon isojen voimien saattelemana, josta voi lukea lisää tästä, ja alapohjakin saatiin pitkällisen prosessin kautta hengittäväksi, ja siitä voit lukea lisää tästä.



Kuten aiemmistakin kertomuksista on voinut päätellä, on tietyillä prosesseilla ollut tapana venyä. Yksi näistä prosesseista oli rännit. Ne asennettiin "osittain" jo viime keväänä, mutta homma jäi "pikkuisen" kesken. Kesken sillä tavalla, että syöksyputket nojasivat maahan tikkaiden tavoin noin vuoden päivät. Ja vuoden päivät välttelin ottamasta kuviakin näemmä talosta, jota ympäröivät harottavat putket:



Mutta viimein pääsiäisenä sai mies rykäistyä homman loppuun - ja tuumasi, ettei se niin iso homma ollutkaan kuin oli arvellut. Nyt voin siis ylpeänä esittää: Torppamme sinkkiset, mahdollisen perinteiseen tyyliin teetetyt rännit - jotka asennettiin kuitenkin itse, hartaudella ja ajan kanssa.



Mietimme pitkään, miten katon sadevesi ratkaistaan. Perinteisestihän vanhoissa taloissa ei juuri rännejä ole ollut, mutta talon ja navetan pohjoispuolisten, ylärinteissä olevien seunustojen kosteus sekä torpan alapohjasta teetetty kunnostussuunnitelma saivat aikaan päätöksen, että teetämme rännit sekä torppaan että navetan pohjoissivustalle. Mietimme puisia rännejä etenkin navettaan, mutta päädyimme lopulta kuitenkin teettämään sinkkiset rännit, sillä ne olisivat kaikkinensa pidempi-ikäiset. Mietimme myös ketjujen käyttämistä syöksyinä, mutta siitäkin luovuttiin syystä, jota en muista. Minut ilmeisesti ympäripuhuttiin.

Lopputulos on joka tapauksessa kaunis ja torpan sekä navetan tyyliin istuva. Lopputulos on ollut myös toimiva - varsinkin nyt, kun myös syöksyputket ovat paikallaan.



Viimeistelyä tarvitaan kuitenkin vielä torpan pohjois-ylärinteessä. Kyseisessä kohtaa vesi jää helposti seisomaan lähelle taloa, eli ajatuksena on upottaa maahan joko betoniset kourut tai rakentaa perinteisin menetelmin kivistä kouru. Nyt virkaa toimittavat vanhat sinkkikourut; näky ei ole maittavin ja toimintamekanismikin haastava lasten juostessa taloa ympäri milloin mistäkin syystä. Tärkeintä on kuitenkin, että sekä torpan että navetan seinusta ovat nyt selkeästi kuivuneet, ja voimme olla itsestämme ylpeitä yhden etapin saavuttamisesta.

Jos jollain teistä on kokemusta kourujen rakentamisesta maahan luonnonkivin, otan mielellään vinkkejä vastaan! Netistä en ihan heti löytänyt hyviä ideakuvia tai ohjeita. Jotain purorakennelmaahan toki voisi tässä käyttää lähtökohtana; enkä toimisi?

Osaan syöksyputkista tilasimme erikseen alla olevassa kuvassa näkyvät lisäosat, joista veden voi periaatteessa ohjata sadevesitynnyriin. Periaatteessa siksi, että ainakin ensimmäisten kokemustemme mukaan vesi ei syöksy tynnyriin kovin nätisti ilman lisäputkea lisäosaan. Näiltä osin voin siis todeta, että kettinki olisi ollut toimivampi veden talteenotossa. Oppia ikä kaikki - ja kenties opimme käyttämään tätä lisäosaakin niin, että vesi soljuu kauniisti tynnyriin, eikä rapatessa roisku.





We installed finally last rainwater pipes. These are zink and as old style as possible. Now there's now worry about rainwater around the house anymore!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!



Kuvittele, että... // Just imagine, that...

$
0
0
Olen luonteeltani aikamoinen suunnittelija, visioija ja unelmoija. Jopa siinä määrin, että välillä se ahdistaa, sillä aika ei tunnu läheskään aina riittävän kaikkien suunnitelmien, visioiden ja unelmien toteuttamiseen. Olen nyt kolmatta päivää kuumeessa, ja arvatkaapa, olenko kelannut kaikki torpan ja ja lopulta koko elämän suunnitelmat läpi? No olen; ihan juurta jaksain kyseenalaistanut jopa ammattini, tapani elää ja niin edespäin. Olen samalla todennut, että minun pitäisi oppia näkemään myös tämän päivän tilanne niiden parhaiden silmälasien läpi; kun kaikki on lopulta kuitenkin todella hyvin jo nyt.

Jaana kommentoi kerran kirjoitustani hyvin: "Elämässä on kyllä mahdollista saavuttaa mitä vain, muttei kaikkia yhtä aikaa." 

Kerrassaan hyvin sanottu. Olenkin tässä hahmotellut, mitä voisin tänä vuonna saada aikaan - ja sitten mitä ensi vuonna - ja mitä sen jälkeen. Sen verran se auttoi, että ymmärsin, että tavoittelen ihan liikaa jo tällekin vuodelle. Yritän luonnostella tänään suunnitelman uusiksi - ja miettiä, mitä oikeasti ehdin ja mitä ehdimme yhdessä tekemään tänä vuonna - niin, että tekeminen antaisi voimaa, eikä veisi niitä.

Ajattelin kuitenkin valottaa teille ajatuksiani kuvien voimin, jotka on otettu keväällä, joten kaikessa harmaudessaan myös haastavat kuvittelemaan ja käyttämään mielikuvitusta. Joskus tuntuu, että puhun kuuroille korville, kun kerron, mitä tähän on tulossa ja mitä potentiaalia tässä näen. Joskus tuntuu taas, että vastapuoli ymmärtää täysin visioni, ja onneksi se ymmärtäjä on useimmiten rakas mieheni. Näiden kuvien myötä ehkä ymmärrätte, että joskus iskee ahdistus; katsot lähes mihin suuntaan tahansa, näet jonkun suunnitelman ja vision, joka huutaa tekijäänsä.

Ja silloin käännät katseen itseesi, ja mietit: "Elämässä on kyllä mahdollista saavuttaa mitä vain, muttei kaikkea yhtä aikaa."Tämän hokeminen auttaa, melkein aina. Kiitos Jaana - ja kiitos te kaikki lukijat, jotka luette sepostuksiani ja aina välillä jaksatte myös kommentoida. En voi kyllin kiittää; olette arvokas osa blogiani!

Ja nyt itse asiaan. Eli kuvittele, että...


... kun saavut torpalle, näet riukuaidan ympäröivän pihapiiriä ja portin, jonka vieressä kukkii iso kirsikkapuu. Avaat portin ja näet navetan aurinkoisen kyljen paremmin; siinä kasvaa viinirypäleköynnös ja laatikoissa tomaatteja. Navetan kyljessä komeilee kivikkopuutarha, josta nousee muutama kataja sekä vaatimattomia kivikkokasveja.





Päätätkin katsastaa paremmin navetan eteläpuolista kylkeä. Kuljet riukuaidan viertä. Navettaa ympäröi kaunis kukkaniitty, jossa paimentaa lampaita. Missään ei näy epämääräisiä muovisäkkejä - ja navettakin näyttää niin hyvin hoidetulta että.

Palaat takaisin portille ja katsot toiseen suuntaan: siellä onkin kanala. Kanalan aurinkoista kylkeä reunustaa kaaressa mustat viinimarjat ja kaaren sisällä kukoistaa hyötytarha; raparperia, valkosipua, minttua sekä lehtikaalia kasvulaatikoissa. Omenapuut kukkivat ja niitty ympärillä kukoistaa. Lampaita ja kenties kanojakin siellä kaakattaa. Vanha kanala on kunnostettu; reiät tilkitty, seinät suoristettu ja rapattu savella.


Käännät katsettasi. Siinäkin keskellä kukkii kaunis, emännän vanhoilta työkavereilta saatu perheomenapuu. Pihaa ympäröi tässä kohtaa risuaita, joka on tuettu kauniisti suorilla seipäillä - tai laudoilla. Isäntäväki kun on päässyt siinäkin asiassa ratkaisuun. Maassa ei ole kuoppia; joku on tasoittanut maan hienosti torpan alapohjasta kaivetulla maamassalla. Alue on lampaiden laidunmaata - tai niitettävää niittyä.


Kävelet eteenpäin ja näet edelleen kauniisti rapatun kanalan ja hyvin tuetun risuaidan - sekä kukkivan niityn. Kanalassa ei ole enää hirven mentävää oviaukkoa.


Astut pihalle, ja näet kauniita kukkapenkkejä kummallakin puolen pihapiiriä; perennapenkit reunustavat kauniisti pihaa. Samoin kuin kirsikkapuut, kriikunapuu sekä omenapuut yhdessä tekevät. Aitasta kuuluu lasten ääniä; siitä on tehty leikkimökki. Aitan taakse on jätetty lapsille oma lähimetsä, jossa kukkii keväisin kielot, metsätähdet, sinivuokot ja valkovuokot. Ja toimii kyseinen metsä myös isäntäväen polttopuuvarantona. Metsästä löytyy nuotiopaikka, metsämaja ja syksyisin sieltä poimitaan myös marjoja.



Käännät katseesi autotallille päin. Tässä kohtaa voisit nähdä myös kalkkunoita. Joo-o. Kaivossa on kaunis, navetasta löytynyt vanha käsipumppu paikallaan, ja kaivo on kaikkinensa laitettu kauniiksi. Perennapenkki ympäröi myös kaivoa sekä tätä puolta pihapiiriä; ja etenkin ne kirsikkapuut. Autotallin seinää pitkin nousee viinirypäleköynnös.



Kävelet eteenpäin torpan taakse, sillä kuulet sieltä ääniä. No mitä? Siellähän on lampaita - ja kaunis niitty. Torpan alapohjasta kärrätty maa on levitelty tasaiseksi rinteeseen, ja maan päällä kasvaa nyt kaunis kukkaniitty, josta riittää lampaille popsittavaa. Vanha koivu jaksaa vetää elinvoimaa maasta. Sitä ei ole kaadettu vieläkään - ja kaikki ihailevat sen mahtipontisuutta.


Kuljet kiviaidan viertä ja löydät itsesi kasvimaalle. Kasvimaata reunustaa aidat. Astuessasi portista sisälle astelet vanhoista tiilistä ladotulla polulla. Polun vasemmalla puolella kasvaa karviaispuskia ja oikealla puolella kasvimaan sato. Ensimmäisessä laatikossa kasvaa ainakin porkkanoita, mustajuurta, tilliä, sipulia, punajuurta, pinaattia, salaattia ja herneitä. Toisessa laatikossa nousee uusia perunoita. Edessä siintää mansikkamaa - tai jos eletään vuoden 2020 jälkeistä aikaa, voi siinä olla jo kasvihuonekin. Takana on vielä yrttitarha sekä lasten kasvimaa. Kehäkukat kukkivat istutusten välissä, ja mehiläiset pörräävät iloisesti ympärilläsi.



Siirryt saunalle päin ja huomaat sen läheisyydessä kesäkeittiön; tiskiallas, muurattu grilli ja saunan eteisessä kesäastioille kaapit. Oi kuinka kätevää; vesi lähellä, samoin astioille paikat. Paistaakohan tähän miten aurinko illalla...?



Saunan edessä näemmä myös ruokaillaan ja rentoudutaan; syreenipuska luo kivan piilopaikan saunasta vilvoittelemaan tuleville, ja saunan eteen on rakennettu luonnonkivistä alusta pöydälle ja tuolille.


Palaat takaisin päin ja huomaat lasten keinut saunan kyljessä. Keinun tukipuuhun on hauskasti kääriytynyt karhunvadelma tuottamaan satoa loppukesäksi.



Saunan taakse on pikkuhiljaa kehittynyt toinen kasvimaa. Pihan risuja, lehtiä ja ruohosilppua on kerätty niin, että näiden ravinteikkaiden kasojen päälle on perustettu uusia kasvualustoja kesäkurpitsalle, kurpitsalle sekä avomaan kurkuille. Saunan takana on myös pitkät rivit vadelmaa; luonnosta kesytettyjä kantoja, joiden marjat ovat valtaisan makeita. Takapihaa reunustaa myös risuaita - ja sen takana metsä, josta haetaan mustikoita, puolukoita sekä sieniä. 


Olet kävellyt pihapiirin ympäri ja astelet ympyrän keskelle pihamaalle, torpan sisäänkäyntiä kohti. Torpan sinertävä vanha ovi kutsuu astumaan sisälle. Portaat ovelle on rakennettu uudestaan noudattaen niiden vanhaa mallia. Portaiden ympärille on rakennettu luonnonkivistä alue, jossa perheen väki istuu kahvittelemassa silloin tällöin. Kymmenvuotiset perinnepelargoniat kukkivat portailla.

Niin, ja äänet. Ne ovat mykistävät. Vain luonto ympärillä. Lasten kalkatus, kanojen kotkotus, lampaiden määkiminen - ja ääntävätkö kalkkunat jotenkin...? 

Welcome to my Paradise!

....

Niin, että ymmärrätteköhän nyt minua paremmin? Ja saisinko nyt parantua, että pääsisin hommiin?

P.S. Päätin tarinan ulkotiloihin, ja jatkan sisätiloista myöhemmin; sielläkin paljon unelmia, mutta eivät ehkä niin ajankohtaisia juuri nyt, kun pihatyöt ovat vieneet mennessään. Syksyllä sitten sisätilojen unelmien pariin; sen verran osaan minäkin priorisoida.


I have so many plans, but so little time to realize those plans. I have to prioritize to get one step ready before getting next step. The end situation will look like a paradise; just imagine the meadows around the garden, the plantings producing crops and flower beds full of old perennials - and also ships, hens and turkeys there.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!





Omavaraisemmat torpalliset tuvalliset? / More Self-Sufficiency lifestyle?

$
0
0


Mieheni aina välillä on huumorilla heitellyt ideoita ilmaan omaraisuudesta. Olen naurahtanut kerta toisensa jälkeen. Yksi päivä selailin nettikaupan kirjavalikoimaa ajatuksena löytää hyviä puutarhakirjoja. Löytyikin ehkä jotain parempaa, vaikken sitä vielä tuolloin ymmärtänyt. Päätin ostaa miehelleni syntymäpäivälahjaksi Maria Österåkerin kirjoittaman Unelma omavaraisuudesta -kirjan.

Mies oli tietenkin mielissään, mutta täytyy myöntää: Olen kerta toisensa jälkeen vähän anteeksipyydellenkin ottanut kirjan luettavakseni - usein iltalukemiseksi, kuntopyörällä polkiessa lukemiseksi - ja kevään flunssaa sairastaessa jo suorastaan ahmin kirjan tietosisältöä. Voin siis todella suositella. Toki henkilölle, jota aihe kiinnostaa. Uskon, että kaikkia ei tällaiset höpöjutut kiinnosta sitten lainkaan.



Kun sitten sairaspäiväni venyivät (tai tuntuivat venyvän), aloin katsoa YLE Areenasta Isä, äiti ja lapset -sarjaa. Huh, ahdistuin. Meniköhän vähän yli? Palasin takaisin maanpinnalle, ja totesin, että olenpa aika onnellinen ihan vain näin tavallisena kaupallisen talouden kansalaisena.

Sitten aloin haaveilemaan oman mekon ompelemisesta - ihan itse. Ja taas olin kirjan parissa. Totesin, että kyllähän me talvellakin jotain omavaraisuutta harrastetaan, kun torpan sauna ja tupa lämpiävät ainakin vielä oman maan puilla. Yksi ilta pistin tiskikoneeseen soodaa (1 rkl) ja huuhteluaineeksi etikkaa (1 rkl). Mies oli tyhjentänyt poissaollessani koneen, ja kysyinpä sitten vain ohimennen, oliko puhtaita astioita. Mies ihmetteli, että oli kai. Ei ainakaan ollut huomannut mitään erikoista. Tuumasin, että hyvä; pesu tapahtui nimittäin soodalla ja etikalla!



Voitonriemu kupli sisimmissäni. En malttanut olla sinäkään päivänä ilman uutta tietoa omavaraisuudesta; mieleni teki selvittää, pystyisinkö itse kasvattamaan Suomen oloissa kamomillaa, sillä juon kamomillateetä joka ilta. Seuraavana päivänä kävinkin sitten pitkästä aikaa kaupassa; itse asiassa kolmessa kaupassa, josta vasta viimeisestä löysin kamomillan siemeniä. Löysin myös aloe vera -huonekasvit, salviaa ja minttua. Katsos; samalla kun etsin tietoa kamomillasta, löysin mielenkiintoisen artikkelin lääkinnällisistä kasveista, ja pitihän minun siksi ostaa nuo muutkin huiput mukaani!

Homma on siis levinnyt käsiin. Päätin, että tähän taloon ei myöskään osteta enää perinteistä tiskiainetta, vaan valmistan oliivisaippuasta tiskiaineen. Päätin myös jättää pesuaineet vastedes kaupan hyllylle, sillä pärjäisin ihan hyvin soodalla, sitruunalla ja etikalla.

Kun olin lukenut kirjaa aikani aloin miettiä meillä kaapissa odottavaa siemenvarantoa, taimina ikkunoilla kasvavia kasveja - ja niitä kaikkia monivuotisia pihallamme kasvavia villiyrttejä, metsämarjoja, sieniä, marjapensaita, kirsikkapuita, kriikunapuuta ja raparperia, joita meillä jo käytännössä oli. Olimme huomaamattamme alkaneet kasvattaa omavaraisuutta, ja melko suurella määrällä sanoisinko, kun kaiken ynnäsin yhteen.



Sitten muistelin viime vuotta. Sadonkorjuu meni osin aivan penkin alle johtuen alapohjan remontista. Nyt olin täysin varma, ettei näin todella saisi käydä. Minun tulisi varautua tulevaan satoon jo nyt - suunnittelemalla, mitä ruokia mistäkin raaka-aineesta voisi tehdä ja miten satoa voisi säilöä talven varalle helposti. Listaa ja kasvimaa-alaamme laskeskellessa olin aivan varma, että sato ei riittäisi talven varalle kuin muutamien raaka-aineiden osalta, mutta samalla mietin, että ottamalla esille pakastimesta säännöllisemmin kesän marja- ja hedelmäsatoa voisimme vähentää talvella tuontihedelmien ostamista. Olisi se sekin pieni askel meille, vaikkei nyt ihan ihmiskunnalle...

Sitten muistin Harmaan torpan luonnehdinnan TuVallisesta elämäntavasta. Joo, meistä ei tulisikaan perheenä ihan hihhuleita, mutta torpallisia tuvallisia. Ja arvatkaa innostuinko, kun aloin suunnittelemaan tulevan sadon hyödyntämistä. Niin paljon innostuin, että kirjoitan siitä sitten seuraavalla kertaa lisää, sillä nyt saa riittää tämä haaveilu tältä erää - ja siirryttävä toimintaan.



I just realized that we are becoming more and more self-sufficient in many little ways. We do not target to self-sufficiency - but we really get happy when having some food or wood directly from our own ground - and when avoiding well-developed foods, cosmetics and cleaners and instead of that when using pure ingredients from nature!


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Omavaraisempi kevät // More Self-suffient Spring

$
0
0


Edellisessä postauksessa kerroinkin, miten innostuin tänä keväänä omavaraisuudesta, joka onneksi muuttui torpallisten tuvalliseksi elämäntavan tavoitteluksi. Tavoitteenamme ei ole siis omavaraisuus; älkää peljätkö suku ja ystävät! Harmaan torpan emäntä toteuttaa itseään kyseisellä elämäntavalla, joten lainaanpa hänen viisasta luonnehdintaa asiasta seuraavassa:

"TuVallinen elämäntapa on tuottaavaa ja varastoivaa elämää. Tällöin ihminen tuottaa itse jonkin osan kuluttamistaan tavaroista, vaatteista tai ruuasta. TuValliseen elämään kuuluu myös varastointi. Varastoon ei kuitenkaan varastoida turhia tavaroita, vaan varastoitavilla ruuilla tai tarvikkeilla varaudutaan joko tulevaan talveen tai pahan päivän varalle. TuVallisuus liippaa läheltä omavaraista elämäntapaa, mutta TuVallisen tavoitteena ei kuitenkaan ole täysi omavaraisuus. TuVallisuuden voi siis käsittää omavaraisuuden alikäsitteenä. TuVallista elämäntapaa helpottaa oma tupa eli mahdollinen oma maatilkku, jossa voi viljellä itselleen ruokaa, mutta se ei ole kuitenkaan välttämättömyys. Myös kaupungissa asuva voi varastoida talven varalle ja vaikkapa tuottaa osan omista vaatteistaan."

Nyt ajattelin kesän kynnyksellä listata oivalluksiani, miten lisätä omavaraisuutta keväällä ja alkukesästä; suunnitella tulevaa ja varautua heti tilaisuuden tultua hyödyntämään niin satoa kuin luontoakin. Viime vuonnahan meillä kävi osin aika hassusti, sillä saimme satoa, josta osan kannoin lopulta kompostiin kiireen saattelemana. Kiire tulee varmasti tänäkin vuonna, etenkin syksyllä, joten nyt kun aikaa vielä on, on hyvä myös suunnitella.

Tästä se siis alkaa:

Vuohenputki. Niin sinnikäs rikkakasvimme, mutta monessa blogissa niin kehuttu myös ruoka-aineena. Päätin kokeilla vuohenputkea salaatissa ja muunnellen esimerkiksi tätä ohjetta vehnättömämpään suuntaan. Samalla kun lisään vuohenputkea ravinnossa, vähennän vihreän salaatin ja esimerkiksi pinaatin kaupan ostoslistalta.

Nokkonen. Sitäkin meillä piisaa vaikka kuinka. Sitä voisi ryöpätä ja lisätä vaikka kastikkeeseen, kasvispihviin, piirakkaan, sämpylöihin. Keitoksi, munakkaaseen, kalakeittoon, sämpylöihin, lettuihin ja lehtivihreäjauheisiin, ja varmasti moneen muuhunkin! Samalla kun lisään nokkosta ruokiin, vähennän etenkin pinaatin ja muiden ostovihannesten sekä -hedelmien kulutusta - ja perhe saa vitamiininsa kuitenkin muuta kautta.


Voikukka.Voikukan lehdet ajattelin hyödyntää tänä keväänä ja alkukesänä salaateissa - ja vähentää merkittävästi vihreän salaatin ostoa kaupasta. Voikukkaperunalaatikko sekä herne-voikukkakeitto kuulostavat myös erityisen hyville!

Maitohorsma. Viime kesänä käytin nuoria maitohorman lehtiä jo salaateissa. Tänä kesänä ajattelin jatkaa perinnettä, ja kokeilla myös ruokiin. Muun muassa horsma-porkkanamuhennos kuulostaa erittäin herkulliselle!

KuusenkerkätNäistä mieleni tekevi kokeilla tänä vuonna kuusenkerkkäsiirappia, mutta oh-hoh kuinka paljon sokeria! Sokerin osalta on omavaraisuus jo kaukana. Oletteko kokeilleet - ja miten onnistui? Samoin näitä voisi laittaa tomaatin ja kurkun sijasta salaattiin; mitähän perheväki tästä tuumaisi? 


Ruohosipuli. Ruohosipuli nosti päätään tänä vuonna voimakkaasti toukokuussa, joten todennäköisesti se nousee muina keväinä vieläkin aiemmin. Ruohosipuli unohtui monesti viime kesänä kukkapenkkiin, joten nyt päätin jakaa ruohosipulin osittain kasvimaan yrttimaalle ja osittain kanalan kasvulaatikoihin, joista ruohosipulia voi sitten niittää isompina paloina esimerkiksi pakastimeen. Näin ollen yritän muistaa hyödyntää ruohosipulia enemmän jo keväällä. Parhautta taitaa olla kermaviilikastike ruohosipulisilpulla sekä ruohosipulit leivän päällä, mutta myös muita kokeiluja täytyy tehdä tänä keväänä aktiivisemmin, mm. munakkaissa, salaateissa ja keitoissa! Päätän vähentää ostosipulin käyttöä jo alkukesästä ja käyttää sen sijaan enemmän ruohosipulia sekä valkosipulin versoja:

Valkosipulin versot. Sain tänä keväänä monivuotisia valkosipuleita anopilta. Hän vinkkasi käyttämään jo nyt versoja ruuan laitossa, ja aion yrittää. Oletan, että näitä versoja voi käyttää samoin kuin ruohosipulia, mutta pienempi määrä riittänee; ovat kuulemma ihan ytyä tavaraa!

Raparperi. Tästä saadaan loppukeväästä ja alkukesästä sekä janojuomaa että herkkua paistoksen muodossa. Emme juo juuri limonaadeja, mutta vähäisissä määrin sekoitettavia tiivistemehuja; raparperimehu voi näin ollen korvata niiden ostamisen - samoin se korvaa ostettujen hedelmien tai suklaan ostamisen, kun teemme piirakat ja herkut raparperista.

Vihreä salaatti. Leivän päälle kurkun ja tomaatin korvikkeeksi, ja jos makua kaipaa muutama ruohosipulin verso - niin hyvää on. Ja tottakai vihreään salaattiin; erilaisia vihreitä (myös villejä) vain sekaisin ja maustettu oliiviöljy sekaan. Uskon, että toimii myös ilman kurkkua ja tomaattia siihen saakka, kunnes niitä omasta maasta saadaan. Uusia ideoita vihreisiin salaatteihin löytyy etenkin Yrttitarhan keittokirjasta!

Pinaatti. Pinaatti kasvaa nopeasti kasvimaalla, jos hyvin käy. Listalla on ainakin pinaatti-perunamuussi (kenties itse kalastetun kalan kanssa), pinaattiohukaiset ja pinaattiletut lohitäytteellä. Netti on myös herkullisia pinaattisalaatteja pullollaan, joista ensimmäisenä kokeiluun päätin ottaa kreikkalaisen pinaattisalaatin sekä lämpimän mustapapu-pinaattisalaatin, jossa voin käyttää myös kasvimaan vihreitä salaatteja, basilikaa sekä valkosipulia omasta maasta!

Varhaisperunat. Varhaisperunoita saadaan toivon mukaan kesäkuun loppupuolella. Varhaisperunoita voi syödä paljon ja lähes joka päivä. Kermaviilikastiketta kaveriksi tillillä tai ruohosipulilla maustettuna. Kenties kalaa perunan kanssa - tai kasvisnyyttejä? Varhaisperunoista voisi tekaista myös kesäkeiton, ja kenties siihen voi käyttää myös harvennettuja pikkuporkkanoita sekä omia herneitä - viimeistään heinäkuussa?

Edellisen kesän sato parantaa omavaraisuutta myös tulevana kesänä; pakastimessa on nimittäin vielä punaviinimarjapusseja. Lisäksi löytyy satunnaisia mustikka-, vadelma, mustaviinimarja- ja puolukkapusseja sekä pakastettua kesäkurpitsaa niin raasteena kuin paloinakin. Otan siis missioksi tyhjentää pakastimetkin syksyn varalle:

Punaviinimarjat. Mehustan kesän janojuomaksi.

Mustikat, vadelmat ja mustat viinimarjat. Käytän smoothien, rahkan, puuron sekä luonnonjugurtin maustamiseen. Käytän kakkujen täytteeksi - ja mitä jos kokeilisin ensimmäistä kertaa elämässäni (sitten kotsan tuntien) marjakeiton tai -kiisselin tekemistä? Ja arvatkaapa, ajattelin myös kokeilla itse tehtyä luonnonjugurttia, jota äitinikin teki meille, kun olimme lapsia. Pitää vain kysyä resepti!

Puolukat. Survon ja käytän ketsupin korvikkeena ruuan kaverina.

Kesäkurpitsat. Teen kesän tullen kesäkurpitsa-hernekeittoa, kesäkurpitsa-perunakeittoa. Käytän kesäkurpitsapaloja kasvisnyyttejä grillatessa.

Tuleepa kesäinen olo näitä ruokia suunniteltaessa, ja varsinkin näitä viimekesäisiä kuvia katsellessa! Oijoi, ja lapsillakin alkoi jo kesäloma päiväkodista. Siis kesäloma; ja pian minullakin. Ihanaa!

P.S. Tuleeko teillä näiden lisäksi vielä jotain mieleen kasvimaasta tai luonnosta, jota voisimme hyödyntää näin alkukesästä? Tai hyviä reseptejä, joita kannattaisi kokeilla? Kaikki hyvät ideat erittäin tervetulleita! Nokkosta ja vuohenputkea sekä ruohosipulia ja valkosipulin versoja olenkin ehtinyt jo hyödyntää toukokuun aikana, ja viime kerran postaukseen viitaten tiskikone pyörii nyt soodan ja viinietikan voimin - ja nyt todella haaveena on, että kesällä ehtisin laittaa ompelukoneeni kuntoon ja ommella tyttärelle ja itselleni kukkamekot - ja mikä jottei miehelle ja pojalle kukkashortsit! Nälkä kasvaa syödessä - heh, tai toivon mukaan tässä tapauksessa ei kuitenkaan ihan kirjaimellisesti...





Pics are from last summer; foodstuffs we hopefully use more sufficiently this summer. I have also started to use wild vegetables from the garden, like goutweeds and nettles. Completely free and very healthy!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Torpan puutarha -video // Garden in Video

$
0
0
Päätin Stellan innoittamana tehdä taas pitkästä aikaa videon. Kesäaurinko herättää minut nykyään jo viiden jälkeen, joten aamuissa on nyt myös hiljaisia, yksinvietettyjä hetkiä. Sunnuntaiaamuna ehdin käydä juoksulenkillä, saunalla pesulla ja vieläpä kiertää puutarhan kera kameran ennen kuin muu perhe heräsi - aamutakissa, minkä joku kenties varjosta arvaakin. Jos siis torppamme puutarha kiinnostaa videon silmin katsottuna - mitään sen peittelemättä tai kaunistelematta - olet tervetullut puutarhakierrokselle kanssani!



Welcome to our farm house garden via this videoclip!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Kesäpuutarha (+ kesäkuulumisia) // The Summer Garden

$
0
0









Elämäni pisin kesäloma on pian loppusuoralla. Kornia, sillä ajattelin, että tänä kesänä jos jonain voisi olla aikaa bloginkin päivittämiseen reaaliajassa. Mutta päätin päivittää sitten, kun sille tuntuu, eikä sille vain tuntunut koko kesänä. Olen nauttinut kesästä, auringosta, vapaista päivistä, pienistä kotimaan retkistä, puutarhasta, puuhastelusta, ruuanlaitosta - ja ennen kaikkea perheestä. On ollut niin mahtavaa olla lasten kanssa koko kesä; ikään kuin olisi pitkästä aikaa taas päässyt lähelle omia lapsiaan, aidosti. Tämän huomattuani ymmärsin, että viime talvi oli liian rankka. Ensi talvena jostain on nipistettävä, jotta aikaa ja energiaa jäisi lapsille enemmän.

Mutta itse asiaan: Tänään, ensimmäistä kertaa koko kesän aikana, vettä sataa ulkona kaatamalla, sisällä ei ole kiireisiä askareita, mitä tehdä. Nyt tuli viimein se hetki, kun avasin bloggerin päivittääkseni kuulumisia. Sitten menikin ajatukset mutkalle, kun aloin miettiä, mistä aloittaisin. Kesällä on tehty ja tapahtunut vaikka mitä, joten yhteen postaukseen en saa kuin riipauksen kaikesta tapahtuneesta.

Kuvia katsellessa päätin napata muutamia kesäkuvia puutarhasta teille katseltavaksi, ja kertoa tässä lomassa, mitä kesällä muun muassa tapahtui - ja joista sitten kerron teille enemmän toivon mukaan talven pimeinä päivinä.










Tämä kesä oli siinä määrin erilainen, että meillä ei ollut pakottavan suuria remontteja tehtäväksi, mutta teimmehän me silti paljon. Puutarhassa kasvimaata laajennettiin melkoisesti, muutamaa kukkapenkkiä muokattiin, maata tasoiteltiin muiden projektien lomassa ja etenkin kanalan ympäristöä siistittiin. Lapsille rakennettiin viimein leikkimökki aittaan, ja tupa sai uuden ikkunan. Sisäpinnoissakin päästiin eteenpäin, kun paneleita, listoja ja sähköjohtoja asennettiin paikoilleen aina tilaisuuden tullen.

Yksi suunniteltu toimenpide jäi tekemättä: kuistin alapohjan korjaus. Ymmärsimme, että siihen eivät resurssimme tänä kesänä riittäisi, ja projekti venyisi väkisinkin syksyyn. Viime syksystä viisastuneena päätimme siirtää kyseisen projektin siis kokonaan ensi kesäksi.



Kesä on ollut meillä erittäin kuiva. Kun muualla on satanut, tänne on vain luvannut sadetta. Sadepäivistä emme ole siis kärsineet, mutta kasvimaan kasvit ovat kärsineet sateettomuudesta. Hienot suunnitelmani omavaraisemmasta kesästä kosahtivat osin tähän kuivuuteen; salaattiakin aloimme saada omasta maasta vasta kesäkuun loppupuolella, ja perunoita saimme odottaa hyvinkin heinäkuun puoliväliin. Vasta nyt elokuun alussa porkkanat alkavat kasvaa kokoa, eikä punajuurista ole uskaltanut haaveillakaan. En ole kertaakaan tehnyt edes kesäkeittoa, sillä ajattelin, että saan tehdä sitä sitten enemmänkin kuin tarpeeksi, kun ainekset saadaan omasta maasta.






Enemmän omavaraisuutta on kuitenkin harjoitettu kuin milloinkaan aikaisemmin; pohjalta on tässä suhteessa palkitsevaa ponnistaa! Toukokuussa tein nokkoskeittoa, ja kesän mittaan olen kuivannut nokkosta talteen nuorista versoista. Keväällä sekä alkukesästä hyödynsin erityisesti vuohenputkea; aivan ihanaa muun muassa leivän päällä! Ruohosipulia olen hyödyntänyt alkukesästä asti; samoin raparperia, josta tein tarjottavaa vieraille ja mehua lapsille.

Heinäkuussa maasta alkoi saada salaattia, pinaattia, perunoita, tomaatteja, sipuleita ja herneitä; aivan mahtavia ihan vain sellaisinaan. Lehtikaalisato on ollut myös antoisa, kun olen varjellut kaalia koko kesän harson alla. Lehtikaalia on paistettu pannulla lisäkkeeksi kera sipulin ja paahdettu uunissa sipseiksi. Välipalaksi on nautittu reilut viikon päivät kirsikoita, ja aivan viimeisinä päivinä on saatu myös viinimarjoja ja vadelmia jugurtin ja puuron joukkoon. En ole edelleenkään saanut suunnitelmaa aikaan tulevan sadon säilömiseksi, joten siitäkin sitten postausta myöhemmin.



Tänä kesänä olen myös lukenut enemmän kuin monena viime kesänä yhteensä. Kirjallisuus on ollut kovin tieto- ja hyvinvointipainotteista, mutta se ei ole haitannut; kun jokin asia kiinnostaa, ei tietokaan tuota tuskaa! Parhaimmaksi kirjaksi listaisin Unelma omavaraisuudesta -kirjan; täynnä kiinnostavia ideoita ja tärkeää tietoa, jota olen imenyt täysin siemauksin. Rentouttavaa lukemista olen saanut Hygge - Hyvän elämän kirjasta. Olen oppinut tuntemaan itseäni taas asteen enemmän tätä lukiessani - ja ymmärtänyt, että ei ole aivan outoa, jos tykkää olla kotona, laittaa kotia ja viettää aikaa suhteellisen pienen, mutta sitäkin tärkemmän ihmisjoukon ympäröimänä. Kolmas kiinnostava kirja on vielä luvun alla; nimittäin Unelmahommissa-kirja. Herättelevä ja innostava opus, joka kannustaa miettimään uraansa uudelta kannalta. Jopa kadehdittavia ajatuksia ja sellaista rohkeutta, jota itse itsestäni välillä kaipaisin. Toisaalta tunnistan, että olen tällä hetkellä kovin ruuhkaisen elämäntilanteen keskiössä; kaikkeen ei heti kykene, mutta aina on tärkeää haaveilla ja asettaa itselleen jotain tavoitteita - kuten kyseisessä kirjassakin todetaan.

Nämä tällä kertaa; seuraavalla kerralla kohdennetummin sitten jostain projektista tai sadon korjuusta!








The summer in our farm house garden was beautiful - and gave us some food also to eat. More about our summer project later, when I have more time to sit inside. The rain just ended; time to go back outside!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!






Uutta kasvimaata sekä harju- ja olkiviljelmiä // New Garden Plots

$
0
0


Viime talvena hurahdin omavaraisemman elämän tavoitteluun, ja tänä kesänä oli sitten näytön paikka! No miten kävi? Tiiviisti ja ytimekkäästi: tuumasta toimeen! Tämän kesän keskeisenä tavoitteena oli saada omasta maasta enemmän satoa. Tarvittiin siis lisää kasvimaapinta-alaa ja uusia kasvu-alustoja - ja lopulta syntyi myös yllättäviä kokeiluja; harju- ja olkiviljelmiä nimittäin.

Seuraavassa lisää näistä puuhista:



Kasvimaata lähdettiin laajentamaan keväällä perunoille, yrteille ja mansikoille viime kesänä rakennetun kasvimaan kylkeen. Viisaana ihmisinä olisimme peittäneet kyseiset alueet muovilla viime vuonna ja tukahduttaneet rikkaruohojen kasvun näin - mutta ensin tietämättömyyttämme ja sitten hätäisinä ihmisinä kuokimme kovaa maata kevätauringossa ja nypimme rikkaruohoja maasta sen, mitä jaksoimme. Mies rakensi istutusalueille kehikot navetasta löytyneistä laudoista, minkä jälkeen multaa kärrättiin monta kuormaa kasvimaa-altaisiin. Multa tilattiin vielä ulkopuolelta (mutta kuitenkin läheltä paikalliselta toimijalta), mikä oli omavaraisuuden kannalta se heikoin lenkki; seuraavat kasvimaalaajennukset pyritään sitten tekemään oman maan antimista.



Kasvimaan käytävät peitettiin ensin sanomalehdillä, sen jälkeen puuhakkeella (sekin tilattuna, mutta läheltä paikalliselta tuottajalta) sekä niin sanottu pääkäytävä vanhoilla tiiliskivillä, jotka olivat olleet kasattuna pihan perukoilla ties kuinka kauan. Yhteen tiileen oli painettu vuosiluku 89 tai 68. Naapurimme arveli, että 89 on se oikea ja viittaa vuoteen 1889, jolloin pihapiirin ensimmäistä taloa on ryhdytty rakentamaan, mutta joka on sittemmin purettu.

Tiilien väliin (ja itse asiassa allekin) oli koko kesän tavoite saada hiekkaa, mikä olikin se haasteellisin lenkki. Maillamme ei ole hiekka-alueita, ja hiekkakaupoissa ei tullut shoppailtua. Onneksi avasimme loppukesästä suumme naapurille, joka tuumasi, että voi tuoda hiekkaa kauhallisen pihalle ohimennessään - omilta mailtaan. Jes! Vastapalveluksena tuumimme, että hän voi käydä puolisonsa kanssa ilomielin poimimassa viinimarjoja pihaltamme; niitä kun oli enemmän kuin omat pakastimet antoivat myöten. Ja niin saimme viimein elokuussa kasvimaan rakennettua loppuun.






Toukokuun toisella puoliskolla kasvimaan laajennus oli siinä määrin valmis, että pääsimme istuttamaan perunat ja kuukausimansikan taimet. Pikkuhiljaa täydensin myös yrttilaatikon taimia, ja lapsille rakennettiin oma kasvimaa porkkanoille, herneille, salaateille sekä kukille.





Viime vuoden kasvimaalle istutin herneitä, salaattia, perinteistä ja punaista sipulia, punajuurta, porkkanaa, pinaattia, vihannesportulakkaa, mustajuurta, tilliä, kehäkukkaa sekä härkäpapua. Näistä kasvimaan kasveista vain kuukausimansikat ja timjamin esikasvatin. Salviaa ostin pari tainta valmiina kaupasta, ja kesällä huomasin, että edellisen vuoden salviakin oli onnistunut talvehtimaan. Ruohosipulit siirsin kukkamaalta yrttimaalle. Kaikki muut pistin siemeninä suoraan maahan; muuten onnistui, muttei loppujen yrittien osalta. Ensi vuonna siis viisastuneena esikasvatan kaikki yrtit, joista haluan satoakin.





Lisäksi istutin minttuja ja mäkimeiramia ruukkuihin; näistä osan sain anopilta suoraan taimina ja osan ostin kaupasta itse. Näiden ruukkuistutusten kanssa olen vielä vähän mietteissäni; mintut ja mäkimeirami ovat kovia leviämään, mutta jos en istuta niitä maahan, saanko niitä säilymään talven yli. Istutuspaikan pitäisi siis toisin sanoen olla jossain muualla kuin tällä kasvimaalla, jos haluan jotain muutakin kasvimaalla tulevaisuudessa kasvattaa. Onko teillä kokemusta ruukkuyrttien talvehdittamisesta? Näiden lisäksi pistin kesäkuun alussa ruukkuihin auringonkukan siemeni - suoraan ruokakaapista. Elokuun puolivälissä joudun toteamaan, että epäonnistuin. Alusta taisi olla liian vähäravinteinen ja kuiva.



Kanalan viljelmille istutin anopilta saatuja monivuotisia valkosipulin alkuja sekä keväällä siemenestä kasvatettuja lehtikaalin taimia. Ruohosipulia riitti myös kanalan laatikoihin. Anopilta sain yllätykseksi myös maa-artisokan juurikkaita, joille ei meinattu millään keksiä sijoituspaikkaa. Lopulta, osin hetken mielijohteesta, ajattelin kokeilla Strömsöstä oppia saaneena olkiviljelmää, mutta mukautettuna. Strömsössä laitettiin siis vain perunan alut maanpinnalle, sitten olkia paksu kasa päälle - ja kas: siitä alkoivat perunat kasvaa. Vaan eipä onnistunut maa-artisokan kanssa - tai tämän tunarin kanssa. Alkukesästä olkiviljelmä oli kaunis; loppukesästä varsinainen rikkaruohomeri. En kuitenkaan lannistunut, vaan ajattelin kokeilla ensi vuonna uudestaan maa-artisokkaa kyseisessä paikkaa - mutta tällä kertaa ilman olkia.







Toukokuussa yksi sunnuntai vierähti kevyesti tomaattien kanssa; mies rakensi aitasta puretusta isosta viljalaatikosta pienemmät istutuslaatikot, minkä jälkeen ladoimme laatikoiden pohjalle salaojaksi kiviä. Sitten leikkasin vanhoista lakanoista laatikoihin suojat (estämään mullan valuminen kivien väliin), ja sitten multaa ja hevosenkakkaa. Sunnuntai oli jo vierähtämässä iltakahdeksaan, kun istutin koko kevään kasvattamiani taimia laatikoihin ja lasten nukkumaanmenon jälkeen lähdimme vielä virittämään tomaateille köysitukia sekä harsoa päälle.

Kyseisinä yön tunteina mietin pari kertaa, että kyllähän tähän omavaraisuuden tavoitteluun menee pikkuisen aikaa; kevään omavaistyöt alkoivat syödä tämän emännän voimia. Mutta viikko lepoa ja taas jaksoi. Viikon päästä viritimme tomaateille kastelujärjestelmän paikalleen, mikä oli erittäin palkitsevaa! Tämän jälkeen tomaatit porskuttelivat pitkälti omalla tahdillaan; välillä kävin heittämässä nokkosvettä tai kahvinpuruja multaan, liian harvoin muistin napsasta varkaita varsista ja välillä nostin harsoa ylös - kunnes sitten kesäkuun loppupuolella uskalsin luopua harsosta kokonaan. Kesäkuu oli varsin kylmä. Heinäkuun loppupuolella viritin uudet köydet myös osalle varkaista; olivat varkain kasvatteneet niin hienot haarat kukkineen ja raakileineen, että eihän niitä voinut repiä pois.



Suunnittelemattomin uutuus pihamaallamme oli harjuviljelmä, joka syntyi vähän kuin vahingossa. Olimme kasanneet edellisen kesän ja talven aikana risuja ja lahoa puuta kasaan saunan taakse, ja keväällä tutustuin netin ihmeellisessä maailmassa harjuviljelyyn, ja idea alkoi muhia päässäni; lahoava puu ja risukasa vapauttaisi kasveille kuin ilmaiseksi energiaa, joten miksei sitä siis hyödynnettäisi? Ja niin keväällä puita kaadettiin penkereen ympäriltä tuomaan lisävaloa risukasaan - ja kasa laajeni; mukaan pistettiin myös puiden lehtiä ja kannettiin lisää lahoavaa puuta - ja lopulta multaa niin paljon kuin vain jaksoin kärrätä = toisin sanoen liian vähän.

Opin kesän aikana, että harju oli liian jyrkkä tai siinä oli liian vähän multaa taikka vettä sitovaa ainesta. Kuiva kevät ja alkukesä sai aikaan sen, että penkereelle istuttamani avomaan kurkut kuolivat kokonaan. Kesä- ja järttikurpitsat kyllä jäivät eloon, mutta satoa ne ryhtyivät tuottamaan vasta elokuun puolella, kun saimme enemmän sateita. Kannulla kastelu ei riittänyt näille. Opin myös, että ruohosilppu oli valtavan hyvä juttu penkereelle levitettynä - mutta kuivana kesänä sitäkään ei juuri ollut saatavilla; vasta elokuussa tämäkin tilanne parani. Loppukesästä viritin penkereelle myös niin sanotut lautaportaat, jotka porrastivat pengertä ja pidättivät ehkä osaltaan vettä penkereessä paremmin kuin aiemmin oli tehnyt. Lannoitetta olisi kannattanut myös lisätä useammin, mutta unohdin; siellä saunan takana piilossa kun oli.







Yhteenvetona: Tekemistä riitti kevään päiville, kun näitä rakenneltiin ja monia kasveja esikasvatettiin. Tekemistä riitti myös kesäksi; alkukesästä kastelua niin vaan paljon. Perunat ja yrittimaan päätin jättää kastelematta, ja kuivuuttaan riutuivat kesän yli jotenkuten. Kasvimaan keskellä kasvava vanha koivu ei varmasti helpottanut asiaa, joten se lienee seuraavaksi kaatolistalla.

Lopussa kuitenkin kiitos seisoi: ruokaa omasta maasta! Salaattia, perunaa, ruohosipulia, valkosipulia, lehtikaalia ja pinaattia ensimmäisenä - myöhemmin tomaattia, basilikaa, kesäkurpitsaa, sipulia, porkkanaa ja punajuurta. Kyllä oli emännällä ylpeä olo kaikeasta saavuttamastaan!

Kesän aikana heräsin myös uuteen todellisuuteen; omavaraistavoittelun seurauksena ruokien suunnittelu ja ruokatarpeiden keruu kasvimaalta oli vierähtänyt lähes täysin minun hartioilleni - ja samalla huomasin, että miehen tehtävät oli yhä vahvemmin niitä perinteisiä miehen tehtäviä. Hetken ahdisti - mutta sitten ymmärsin jotain mahtavaa: minusta olikin todella kivaa suunnitella ruokia, joiden tarpeet keräsin pääosin omasta maasta ja jotka ihan itse myös tein. Vähemmän hauskaa se oli silloin, kun lapset nyrpistelivät neniään - mutta onneksi mies muisti aina kehua. Ja toisaalta: myönnettävä on, että mies vain on monin kerroin taitavampi käyttämään vasaraa, sahaa ja nauloja.

Tässä siis ollaan; perinteisten työnjakojenkin äärellä. En tiedä, olenko tästä niin ylpeä, mutta erittäin onnellinen olen siitä, että sain uuden kipinän ruuan laittoon - ja ruoka oli jopa lähes aina hyvää. Ja se on paljon se!





We built new garden plots this summer, tried ridge cultur and used straws in garden plots - and got finally more harvest than last summer. Quite a success! We will see, what kind of situation is waiting us in autumn; how much there will be food to bottle!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Haaste nimeltä sadonkorjuu // The Harvesting Plan

$
0
0
Kun aika on. Niin että milloinhan se on? Ensimmäistä kertaa elämässäni katson kasvimaata sillä silmällä. Eli että mitähän tästä tulee - ja milloin minun pitää näitä alkaa kerätä ja nostaa maasta? Ja mitähän minä näistä sitten teen? Ja kuinkahan paljon tämä sitten vie aikaa? Ja kuinka paljon ruokaa lopulta saan säilöön - vai menevätkö kaikki toukkien tai meidän suihin ennen kuin - se aika on.

Tarvitaan suunnitelma, tarkemmin ottaen sadonkorjuusuunnitelma, johon otan mielellään myös teiltä vinkkejä vastaan.



Herneversot kasvoivat ensin hirveästi korkeutta, sitten alkoi näkyä palkoja, ja muutama ehdittiin syödä - ennen kuin joku vihreä ikävä toukka iski. Ja söi paitsi herneiden lehdet myös "kiinnityslonkerot" ja yksi päivä huomasin, että tuuli oli kaatanut osan herneistä alas - osan vielä kitkutellessa tuessa jotenkuten. Ymmärrän: tälle se aika tuli jo. Syödään suoraan se, mitä pystyy riutuneena tuottamaan, mutta säilöntään ei riitä kyllä herneen hernettä.

Herneestä sivuhuomatutuksena: Voitin Jovelan arvonnassa keväällä lilapalkoherneitä, ja laitoin ne käsiini saatuani niin hyvään jemmaan, että poikamme löysi ne vasta viime viikolla; olivat olleet hyvässä säilössä repun syvässä sivutaskussa. No, toivon mukaan herneet säilyvät ensi vuoteen ja sitten uusi yritys. Ja toivomus, ettei mitkään toukat vie seuraavaa satoa ei vihreiltä eikä liloilta herneiltä.

Salaatti kasvoi ensin hädintuskin ollenkaan - sitten kasvoi niin, että sitä käytettiin noin puolitoista kuukautta salaatteihin. Sitten kasvoivat jo niin korkeaksi, että muuttuivat kitkeriksi. Elokuun alussa, siis liian myöhään, kun salaatit alkoivat kasvattaa korkeutta, yritin uusintakylvöä, mutta elokuun toisella puolella ymmärsin: se uusintakylvön aika olisi ollut jo paljon aiemmin.

Pinaatti. Outo kasvi. Jos nyt suoraan sanon, en tykännyt - tai sitten en onnistunut. Lehdet jäivät kovin vähäisiksi ja pinaatti alkoi kukkia todella aikaisin - siis siinä määrin, että en juuri ehtinyt niitä pinaatteja kerätä ennen kukintaa, kun ei ollut juuri kerättävää. Tein yhden ruuan koko rivistä; alkukesästä poimin lehtiä sieltä täältä salaatteihin. Mikähän meni mönkään? Vai syytänkö vain kuivaa kesää?



Vihannesportulakka. Sain vinkin tästä kasvista täältä blogin kautta (kiitos ilmiantajalle!), ja täytyy sanoa: tästä tykkäsin! Maukas ns. pienen pieni, rapea salaatti, joka ei kärsinyt sateista ja kasvoi toki hitaasti - mutta varmasti - tuoden satoa heinäkuun puolivälistä ainakin näin syksyn korville asti. Määrällisesti en tässäkään onnistunut kovin hyvin - mutta laadullinen tulos oli kiitettävä!



Keltaiset ja punaiset sipulit. Oi voi; nämä kasvoivat ja hyvin! Hyödynsin heinäkuun alusta asti aluksi sipulin versoja ja myöhemmin itse sipuleita. Ja niin: näitä on neljä riviä ja tuottivat hyvin, eli näitä pitäisi riittää sadonkorjuuseen asti. Kiirettä minulla ei kuitenkaan ollut ennen kuin instagrammissa huomasin yhden jos toisenkin korjanneen jo sipulisatoa talteen. Iski hätä: nytkö se aika on? Googletin ja ymmärsin, että kun sipulin versot alkavat kaatuilla ja ns. lakastua, se aika on. Inahdin mielessäni: oliko valkosipulien aika sitten jo heinäkuussa? Ne nimittäin kaatuivat ja lakastuivat jo silloin. Nyt tallustelin siis kiireen vilkkaa valkosipuleita korjaamaan, mutta kävipä hassusti; ne versot olivat sinne jo hävinneet! Kuokin maata parhaani mukaan, ja muutamat valkosipulit löysinkin. Mutta ei: ei näistä kyllä valkosipulettejä letitelty. Käytettiin viikossa ruokiin ja viime viikonloppuna jo kaipailin valkosipulia, jota olisi pitänyt jo ostaa kaupasta.

Päätin, että muille sipuleille en soisi samaa kohtaloa. Otin mallia Jovelasta, ja nostettiin metallisen verkon päälle sipuleita aurinkoon kuivumaan. Ehtivät siinä kuitenkin vain vuorokauden olla, kun jo satoi. Juoksin kiireen vilkkaa kantaen sipulit saunan eteiseen samaisen häkkyrän päälle kuivumaan. Nyt kotona mietin, että sinne jäivät. Homehtuvatkohan nyt siellä, sillä ilma ei kyseisessä tilassa kierrä hirveästi? Onneksi sipulisatoa jäi vielä maahan, joten meillä on vielä toinen tilaisuus näyttää taitomme. Kuivatuksen seuraava vaihe onkin sitten kysymysmerkki; kääriäkö ne vanhoihin, risoihin sukkahousuihin, kuten Jovelassa tehtiin - vai mitä? Ja riittääkö torpan sisätila näiden kuivumiselle? Lattialämmityksen hyödyntämisestä olen myös lukenut, samoin saunasta. Pannuhuonetta meillä ei ole, joten se on unohdettava keinovalikoimasta.



Porkkanat. Porkkanoiden harvennus ei ole mun juttu - tai sitten se kuivuus. Porkkanat ovat lähteneet vasta nyt elokuussa kasvamaan, ja nyt pikkuporkkanoita on myös napsittu maasta ruokiin ja naposteltavaksi harvennusmielessä. Yksi rivi ei kuitenkaan riitä mihinkään, jos kasvutahti säilyy näin maltillisena ja tyssää kylmiin keleihin. Ensi vuonna: paljon enemmän porkkanaa - ja paljon enemmän harvennusta - ja pliis, sitä vesisadetta myös välillä!



Punajuuret. Nämä alkoivat kasvattaa kokoaan heinäkuun lopulla, ja alkavat olla nyt kiitettävän kokoisia! Näistä voi jopa saada satoa - ja mietittävä säilöntää. Kesän aikana on vahvistunut ajatus, että sadon säilönnän tulee olla tässä elämäntilanteessa mahdollisimman helppoa. Aluksi mietin etikkapunajuurien laittoa. Varasuunnitelmana on kuitenkin punajuurien kypsennys ja soseuttaminen pakastimeen valmiiksi annoksiksi käytettäväksi esim. punajuurikeittoon tai -laatikkoon, sillä helpommalla pääsisin näin. Katsotaan, millainen kiire on siis punajuurien noston aikaan. Ja kysymys kuuluukin: milloinhan näiden aika on? Luin juuri, että juuri ennen pakkasten tuloa - ja ovat maukkaimmillaan golf-pallon kokoisina. Tätä lukiessa mietin siis: se aika alkaa pian olla käsillä. Viimeistään parin viikon päästä syyskuun alussa. Maakellarikin on vaihtoehto punajuurien säilyttämiselle, mutta tällä aikataululla voi käydä niin, että maakellarin hiiren mentävää aukkoa ei ehditä tukkimaan. We'll see!

Mustajuuri. Aivan uusi tuttavuus. Vielä olen vain katsellut, miten hennot ovat sen versot ja toivonut parasta. Lisälannoituksen olen unohtanut ja nyt ymmärrän, että mustajuurien ympärillä oleva maa olisi hyvä peittää syksyn tullen naateilla. Sadonkorjuu on lukemani perusteella vasta myöhemmin syksyllä, juuri ennen maan routaantumista. Näitä voisi säilyttää joko maakellarissa hiekan seassa tai sitten pakastaa ryöpättynä. Talvella näistä voisi keittää vaikka mustajuurikeittoa tai lehtikaali-mustajuuri-keittoa, joista löytyy eri variaatioita netin ihmeellisestä maailmasta. Katsotaan, saadaanko juuria keiton keittämiseen!



Härkäpavut. Jes: näissä onnistuin! Härkäpavut ovat tuottaneet satoa, ja elokuun alussa keräsin jo ensimmäisen pikkusatsin talteen - ja viime viikonloppuna toisen! Turvauduin säilömisessä 3-5 minuutin keittämiseen ja sitten pistin pakkaseen. Helppoa ja vaivatonta. Talven varalle olen suunnitellut etenkin paahdettuja härkäpapuja - ja niitä voisin tehdä jo nyt syksyllä - jos siis vain ehtisin.



Perunat. Laitoimme maahan sekä Timoa että Sikliä. Sato oli niukka, mutta toisaalta: riitti noin kuukaudeksi ruuan laittoon suoraan maasta kattilaan ja ruokapöytään. Ei siis mahdottoman huono, mutta olisi voinut olla parempikin. Tähän luulen syynä olleen kuivuuden; koko kesänä ei satanut juuri ollankaan - ja kun satoi, suuri koivu perunamaan yläpuolella esti sateen tulon itse perunamaalle. Huomasin tämän erään sateen jälkimainingeissa; viereisellä kasvimaalla multa oli aivan märkää, mutta perunamaalla rutikuivaa. Ei siis tarvetta kellarisäilytykselle - mutta tarvetta olisi suuren koivun kaatamiselle. To Do listalle uutta tekemistä.

Kesäkurpitsa. Viime vuonna saimme tätä monta kiloa, mutta tämän vuoden harjuviljelykokeilu tuotti sen verran heikot olosuhteet, että kurpitsasato on tähän mennessä ollut: yksi kappale. Kyseinen kappale on saanut osakseen tarkkaa huolta ja vaalimista, ja nököttää tällä hetkellä jääkaapissa odottamassa hellää käsittelyä. Ajattelin tehdä siitä köyhän miehen kurkkusalaattia viime syksyn onnistunutta ohjetta hieman muunnellen. Ja toivon kovasti lämmintä syksyä ja jatkokasvua pienenpienille kesäkurpitsan aluille harjun reunalla!



Lehtikaali. Sato on ollut kohtuullinen, vaikka enemmänkin olisi mennyt, jos olisi ollut, mitä kerätä. Opin viime vuodesta jättää harson suojaksi, jottei näitäkin toukat vie. Tänä vuonna satoa on saatu siitä syystä enemmän, mutta kuivuus on ollut näidenkin kirosana. Ja myönnän: olen unohtanut näitäkin lannoittaa. Lehtikaalista on tehty sipsejä, paistettu pannulla lisukkeeksi ja käytetty mukana broilerikeitossa. Jos vain mustajuuret kehittyvät, suunnitelmissa on testata lehtikaali-mustajuuri-keittoa tätä ohjetta muunnellen (meillä ei käytetä mitään mausteliemikuutioita, joten usein reseptit ovat muunneltuja juuri tästä syystä). Yhteenvetona: lehtikaali on erittäin hyvää, ja ensi vuonna yritän kyllä parhaani, että tätä saataisiin enemmän! Jos jotain säilöttäväksi jää, pistän pakkaseen Luomulaakson ohjeita käyttäen.

Tomaatit. Viime kerralla jo näistä mainitsinkin. Tomaatit ovat tuottaneet yllättävän hyvin satoa. Voin siis suositella Potattomaatti-lajiketta, jos tavoitteena on saada aikaista satoa ilman kasvihuonetta. Tähän asti sato on mennyt salaatin mukana, leivän päällä ja hedelmänä suoraan suuhun, ja otaksun, että kovin suurta säilöntätarvetta näistä ei synny. Jos kuitenkin onni lykästää, ajattelin keittää tomaattikastiketta pakastimeen ja käyttää näitä sitten talvella ruuanlaittoon aina tarvittaessa. In my dreams.

Jättikurpitsa. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä. Vielä ovat kovin pieniä nämä, kun lupasivat näiden olevan 50 cm halkaisijaltaan ja painavan 25-50 kiloa! Harjuviljelmä sekä kuivuus tässä pääsyylliset; otaksun. Myös lannoitus on saattanut unohtua liian monta kertaa. Pieniä alkuja olisi vaikka kuinka, mutta tokko ehtivät kasvaa lopulliseen mittaansa ennen pakkasia. Mutta jos ihme tapahtuu, voin hyödyntää näitä syksyn tullen padoissa, leivonnaisissa ja keitoissa - ja kenties saan irvisteleviä halloween-kurpitsoja myös portin pieleen. Toiveena siis edelleen: oikein lämmin, sopivasti sateinen ja pitkä syksy!

Tässä tällä kertaa suunnitelmaa. Jatkan seuraavilla kerroilla hedelmien, marjojen, yrttien, kehäkukan ja villivihannesten parissa. Tätä listaa kun lukee, luulisi meillä enemmänkin riittävän syötävää perheelle, myös talven varaksi - mutta ollaan aika suursyömäreitä. Elelty kesä siis toisin sanoen kuin viimosta päivää.

Ja vielä: kaikki hyväksi koetut vinkit enemmän kuin tervetulleita. Olette ihania, kun kommentoitte juttujani. Ja vinkkinä muuten: Instagram päivittyy minulla suhteellisen paljon tiheämmin kuin blogi, joten jos haluat vähän reaaliaikaisempia kuulumisia, pistäydy tällä sivulla - aina tarpeen tullen - hih!



The harvesting time is getting closer. We need a plan, how to store the harvest. But when thinking about this problem, I noticed, there is quite easy solution. We eat so much - and on the other hand the harvest is so little because the dry summer, that there are hardly any peas, salads, spinach, carrots, beetroots, black salsifies, onions, broad beans, pumpkins or kale to store. 

Let's see, how this is going to happen: many hours to work or just many hours to eat?



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


Sisustussuunnittelua // Interior Design

$
0
0


Olen tarttunut itseäni niskasta kiinni, ja napannut kiinni langasta, jota ole haparoiden tavoitellut tässä useamman vuoden, pääosin tiedostamatta - osin tiedostaen.

Joskus useampia vuosia sitten googletin, minkälaisia sisustussuunnittelun koulutusmahdollisuuksia Suomessa on. Tulin lopputulemaan, että vaihtoehtoja on ammattikoulusta lähtien aina korkeakouluun asti. Kotikaupungista ei löytynyt kuitenkaan yhtään mielekästä vaihtoehtoa. Huokaisin helpotuksesta; minulla on jo kuitenkin hyvä koulutus, ja näin intohimo säilyy varmasti intohimona, eikä siihen paadu. Mutta kuinka kävikään?



Muutama vuosi takaperin huomasin, että Turussa oli alettu järjestään Sisustusakatemian sisustussuunnittelun kursseja. Tutkin tarjontaa, mutta ei; maksullista - ja ei, en kyllä jaksa juuri nyt.

Mutta niin ne tipat muodostavat lopulta virran, joka vie mukanaan. Tänä syksynä oli sellainen tunne, että nyt kaipaan vaihtelua ja uutta haastetta elämään. Leipätyöni on virkamiesmäistä, lankojen järjestelyä ja kiinni pitämistä. Konsulttivuosien jälkeen huomasin kaipaavani suunnittelua, ideointia, visiointia - ja enemmän kauniita asioita ja ehkä myös enemmän tarttumapintaa tavallisen ihmisen arkeen, kun leipätyössäni tarttumapinta on lähinnä muiden virkamiesten ja politiikkojen suuntaan.



Ja niin asiasta keskusteltiin, ja sain mieheltäni parhaimman joululahjan ikinä; yhdessä päätimme käyttää yhteisiä rahojamme - ja yhteistä aikaamme - ja ilmoittauduin Sisustusakatemian sisustussuunnittelu-kurssille. Edessä on vuoden projekti - mahdollisesti kahdenkin, jos en kykene kaikkia harjoitustöitä koostamaan työn ohessa ensimmäisen vuoden aikana. Opetus tapahtuu pääsääntöisesti iltaisin ja viikonloppuisin, joten työn ja kurssin yhteensovittamisen pitäisi ainakin teoriassa onnistua.

Olen innoissani; saan aivan takuulla uusia idoita niin kotimme viimeistelyyn kuin torpan sisustamiseen. Toki vuosien varrella on kokemusta ja näkemystä tullut, mutta että ammattilaiset ovat neuvomassa sinua ja ohjaamassa harjoitustöitäsi. On opintoja muun muassa valaistuksesta, pinnoista, erilaisista materiaaleista - ja ohjelmista sekä piirrustustekniikoista, joilla suunnitelmia havainnollistaa. Suorastaan kutkuttavaa, sillä eihän siinä voi muuta kuin kehittyä ja saada uusia ideoita!



Tähän asti olen hakenut elämässäni uusia sisustussuunnittelukohteita hankkimalla aina uuden kodin - tai viimeisimpänä vapaa-ajan kodin. Nyt kuitenkin tuntuu, että en jaksa olla aina elämässä näiden toteutusten keskellä, jatkuvassa keskeneräisyydessä. Toisin sanoen: ehkä niitä suunnittelukohteita voisi löytyä myös muilta - ja ehkä minulla voisi olla heille jotain annettavaa? Ken sen tietää. Vuosi kertoo varmasti paljon. Pessimisti sisälläni toteaa tähän, että Suomi on pullollaan wanna bee sisustussuunnittelijoita. Optimisti sisälläni toteaa, että tartu unelmiin. Eivät ne ehkä vie juuri sinne, minne aluksi ajattelit - mutta uskon, että jotain ne antavat. Vähintäänkin uusia virikkeitä aina toukokuulle asti, kunnes kurssi loppuu.



Blogissani viime vuosi on ollut sisustuksen ja kauniiden asioiden osalta hieman hiljaisempi. Torpalla on rakennettu pohjia ja rakenteita, joiden päälle sisustus tuo sen viimeisen silauksen. Samoin torpan pihamaalla aika on mennyt ns. pohjien rakenteluun; tulokset alkavat näkyä vasta vuosien kuluttua, kun kasvit kasvavat. Kotona puolestaan kaikki on seisonut, sillä energia on käytetty kuiviin torppaa ja sen pihamaata kunnostaessa. Sivulauseista olette varmasti huomanneet välillä sen syvän huokauksen, kun mietin pintojen viimeistelyä - ja milloin siihen vaiheeseen pääsemme.



Ehkä tulevana vuonna alkaa viimein tapahtua myös pintojen osalta. Ainakin olemme päättäneet, että kaupunkikotimme ns. näkyvimmät kohdat viimeistellään tänä syksynä - ja kannustimena olen luvannut eräälle lahjakkaalle valokuvaajalle, että hän pääsee kuvaamaan kotiamme - ja kenties saa myytyä jutun lehteen. Kyllähän tuohon merkkipaaluun pitää siis listat olla kunnossa ja rakennusluvissa kaupungin leimat päällä - eikös joo?

Että tällaista! Ja kuvituksena torppamme sisäpintoja; paikat alkavat olla sähkötöitä lukuun ottamatta valmiita viimeistelyyn: pinkopahvitusta, ehkä lumppupaperia, tapetointia, maalausta ja listoja. Näihin siis uusia virikkeitä kurssilta, ja katsotaan, miten viime vuonna hahmottelemilleni suunnitelmille käy!




Something new and interesting is going to happen soon;I will begin interior design studies this autumn! We'll see after studies, what kind of interior will form in our farm house. The ground work is soon done; after that we can finally paint, hang wallpapers and decor these rooms. Sounds so nice!



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!


Yrttien kuivatusta talven varalle // Drying Herbs

$
0
0



Tänä kesänä on harjoiteltu yrittien, nokkosten ja kehäkukkien kuivatusta ja varastointia talven varalle. En vielä pysty sanomaan onnistuimmeko, mutta ainakin on yritetty. Kuivatuksessa on yksi asia, joka on sekä plussaa että toisaalta miinusta. Kuivaamalla asiat saa menemään mahdottoman pieneen tilaan. Toisaalta isot vadit yrttejä alussa ja vaatimattomat murut purkin pohjalla lopussa luo riittämättömyyden tunnetta; kuinka paljon minun pitääkään kuivata näitä, jotta saan purkit täyteen...?

Viime viikonloppuna totesin, että parempi siirtää yrtit pienempiin purnukoihin, ja olla vain tyytyväinen saavutettuihin murusiin, sillä - kesä - sinähän näytät loppuvan, joten keräilymahdollisuudet alkavat olla myös loppumaisillaan.




Kesän aikana olen testannut kuivattamista huoneilmassa orrella ja ritilällä leivinuunin päällä, mutta myös kuivurilla - ja lopulta myös leivinuunissa. Oppina näistä sanoisin, että leivinuuni on paras, mutta ajoitus erityisen tärkeä; uunissa saisi olla vain 40-50 astetta ja luukun tulisi olla varmuuden vuoksi raollaan kuivatuksen ajan. Toisin sanoen leivinuunin lämmityksen jälkeen korkeintaan seuraavana päivänä kannattaa laittaa aineksia kuivumaan.

Orrella kuivatus toimii ihan hyvin, mutta on kovin hidasta, ja haasteena auringon valo, jota ei kuivattaessa saisi ilmeisesti näihin juuri osua (vai onko näin?). Kuivuri sen sijaan alkoi nyppiä minua aika äkkiä. Se vain kuivatti ja kuivatti, eikä loppua näkynyt. Aloin miettiä tämän myötä myös keinon ympäristöystävällisyyttä; energian kulutus täytyi olla jo jonkinmoinen, kun laite oli pyörinyt koko päivän, ja yrtit alkoivat vasta kuivua. Tämän jälkeen tyhmänä luin Jovelan blogista kuivurisuosituksista ja postauksen alle jätettyjä kommentteja. Ymmärsin, että olin ostanut postauksen kommenteissa parjatun huonompilaatuisen kuivurin. (Tuleepa minulla paljon viittauksia Jovelan blogiin; kertonee siitä, että olen ottanut sieltä paljon myös oppia ja tykkään blogista - eli suosittelen pistäytymään!)

En heittänyt kuivuria kuitenkaan roskiin; hyödynsin muovisia ritilöitä kesällä leivinuunin päällä yrttejä kuivattessani. Itse sähköominaisuutta en kuitenkaan juuri kuitenkaan käyttänyt enää, eli vähän turhan kalliiksi nuo ritilät lopussa tulivat.




Kesän ja nyt alkusyksyn aikana kuivatin minttua, piparminttua, salviaa, mäkimeiramia, nokkosta ja kehäkukkaa. Sipulin versoja yritin muutamaan otteeseen, mutta vielä en saanut niitä niin kuiviksi, että eivät olisi homehtuneet purkkiin niitä laitettuani. Ehkä viime viikonloppuna kokeilemani leivinuuni toimii; katsotaan, miten sen kanssa käy. Syksymmällä pistän vielä timjamia ja basilikaa kuivumaan; vielä saavat kasvaa. Mitä sitten ajattelin näitä kuivatuksia hyödyntää?

Mintusta, piparmintusta ja salviasta ajattelin haudutella teetä. Mäkimeiramia, timjamia ja basilikaa käytän puolestaan mielelläni ruuanlaitossa. Nokkosta myös ruuanlaitossa, mutta sain myös vinkin sekoittaa nokkosta sämpylätaikinaan, joten pistetään sekin kokeiluun toivon mukaan. Kehäkukasta ajattelin tehdä kehäkukkavoidetta; aivan uusi aluevaltaus siis tiedossa, jos aikaa tälle vain riittää.

Vielä olisi tavoitteenani käydä metsäalueemme läpi, ja katsoa, josko siellä kasvaisi kanervaa. Stellan innoittamana kuivaisin kanervaa, ja hauduttaisin sitä aina iltojen tullen teehen; kanervalla on kuulemma rauhoittava vaikutus. Tähän asti olen juonut aina kamomillateetä juuri rauhoittavan vaikutuksen takia, joten tämä tulee varmasti kokeiluun, jos vain kanervaa löydän omilta mailta. Kanervahan kuuluu siis varpukasveihin, eikä sen kerääminen kuulu jokamiehen oikeuksiin. Toki voin tarvittaessa kysyä naapurilta, josko hänen mailtaan muutamat kimput kävisin kokeeksi poimimassa.

Sellaisia kokemuksia ja suunnitelmia. Tuleeko teillä vinkkejä mieleen etenkin näiden kuivaamieni ainesten hyödyntämiseen? Ja onko vinkkejä muiden villikasvien kuivattamiseksi? Horsmaa mietin tovin jos toisenkin kesän aikana, mutten saanut aikaiseksi ajoissa. Nyt taitaa olla jo turhan myöhäistä monessa tapauksessa tähän - mutta jos ei muuta, vinkkinä tulevalle vuodelle! Eihän sitä tiedä, jos silloin olisi vaikka enemmän sitä kuuluista aikaa...!?




I have drained some herbs and now just planning how to use those. 
Mayde some tea - and also as a spice when cooking. Have you some good ideas to share?



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!

Huussin remonttikertomus jatkuu // The Toilet Renovation, Part II

$
0
0


Jo kaksi vuotta sitten kerroin torppamme ulkohyyskästä. Oli aika toivoton tapaus niin käyttää kuin pitää puhtaanakaan. Eikä se kovin visuaalista silmäänikään hivellyt. Tästä pääset katsomaan alkutilanteen.

Ensimmäisenä kesänä huussi koki jo paljon muutoksia; mies rakensi huussin takaosan käytännössä uusiksi, nikkaroi paremmat istuinosat (mm. vanhaa huussista joskus purettua istuinosaa hyödyntäen) ja porrastasanne saatiin muokattua niin, että vaikeasti siirrettävistä ja turhan korkeista portaista päästiin eroon. Listoitusta jatkettiin samalla vanhalla tyylillä kuin huussissa aiemmin oli käytetty; paksua lautatavaraa, jota vähän hiottiin kulmista.

Lopuksi äitini pesi huussin kauttaaltaan, ja uskotteko; vessa oli yksinkertaisesti niin likainen, että lattian väri muuttui kertalaakista! Samoin hirsiseinät tulivat nätimmin esille ja seinän roiskeistakin päästiin pääosin eroon muutamia mustia maalitahroja (?) lukuun ottamatta. Että kiitos äiti kuurausavusta; se muistetaan vieläkin!









Viime kesänä vakaana tavoitteenani oli maalata huussin katto, seinät (hirsiseinää lukuun ottamatta) sekä istuinosat, mutta niin taisi käydä, että aika loppui. Ehdin maalata katon kerran, ja siihen homma jäi. Tänä kesänä vakaana tavoitteenani oli jatkaa maalaamista, mutta kuinka kävikään? Taas aika loppui, enkä todennäköisesti ehdi maalauspuuhiin tänäkään vuonna ennen pakkasten tuloa.

Kaksi vuotta odotin, että näytän teille sitten sen hienon lopputuloksen. Mutta nyt viikonloppuna näpsäsin muutaman kuvan, ja päätin jatkaa kertomusta näillä sanoin: asia on edennyt, mutta ei ole vielä valmis. Asiat etenevät torpalla välillä niin maan hitaasti ajatellen tällaisia blogipostauksia. Siitä olen kuitenkin tyytyväinen, etten enää ahdistu näistä hitaista edistymisaskeleista ns. normielämässä niinkään paljon kuin ennen. Huussi on nyt toimiva, sen voi helposti pestä ja pitää puhtaana; ja tämä on todella tärkeintä. Visuaalisiin seikkoihin päästään käsiksi ehkä ensi vuonna - ja silloin näkymä on todennäköisesti vieläkin raikkaampi ja nätimpi. Vaikka tykkään myös tästä vaiheesta; tässä on sellaista ehtaa mökkimeininkiä.

Itseni tuntien tiedän kuitenkin, että mökkimeininki ei kelpaa minulle loputtomiin, ja joku kaunis päivä tätäkin huonetta piristää maali ja kenties muutama taulu seinällä. Lisäksi tietenkin kupu lampuun ja käsienpesun järjestäminen mahdollisesti jopa huussin sisälle. Huussissa otetaan jo nyt kengät pois jalasta, myös talvella. Nyt vieraita kehoitetaan ottamaan kengät pois jalasta vessaan tullessa, mutta tulevaisuudessa haluaisin, että itse vessan sisustuskin viestii siitä, että nyt ollaan selkeästi sisätiloissa, ja kengät otetaan tuolloin pois jalasta. Eikä sukilla hipsiminen huussissa haittaa talvellakaan; komposti nimittäin lämmittää kummasti myös pikkupakkasilla - ja talvellahan joka tapauksessa on villasukat jalassa, vanhassa talossa kun elellään.







Loppuun ilmainen mainospuhe. Meillä on tosiaan edellisten omistajien hankkima Biolanin kompostikäymälä. Voin kertoa: ei todellakaan toiminut aluksi niin kuin pitäisi. Haisi ja kosteutta oli enemmän kuin tarpeeksi. Syynä ei kuitenkaan ollut käymälä, vaan sen asennus. Käymälän ilmastointiputki kehotetaan asentamaan pystysuoraan, ja jos putkeen tulee mutka, lisäämään tuuletusta edistävä poistoilmapuhallin putken päähän. Mutka oli, muttei puhallinta. Aluksi ihmettelimme asiaa puolitoista vuotta, sitten kävimme Biolanilla muissa asioissa ja kävelimme liikkeestä ulos puhaltimen kanssa. Sitten asensimme sen, eikä se toiminut. Hajut tulivat sisälle vielä hurjempina ja asensimme toisin päin ja sanoi poks. Ei auttanut ja aikaa taas meni. Mies ajeli yksi päivä Biolanin putiikin ohi, ja kävi laitteen kanssa kyselemässä, mikä meni vikaan. Vika laitteessa, ja mies sai uuden samantien mukaan.

Ja nyt toimii! Hajut ovat poissa. Kosteus on poissa. Ja tavara palaa kompostissa kuten kuuluukin. Hitaasti tässäkin kohtaa hyvä tuli, mutta jos joku toinen kärsii samanmoisista kosteus- ja hajuongelmista biohuussissaan, kehotan kokeilemaan tätä laitetta. Ei tarvitse kärvistellä asian kanssa niin kauaa kuin meikäläiset.

Nyt huussissa ei haise. Pikemminkin tuoksuu, jos kannan sinne kukkasia! Kuvassa kuitenkin kuivatettuja heiniä; on ollut toimiva ja kaunis ratkaisu jo sen kaksi vuotta. Joskus sisustusta ei vain ehdi muuttaa, ja hyvä ratkaisu on pitkäaikainen ratkaisu.

Tämä tästä kertomuksesta; ehkä ensi kesänä saamme siis jatkoa tälle. Saas nähdä, miten käy!





The outdoor toilet renovation has progressed. You can see the initial situation here. The toilet was hard to clean and the earlier builded things did not work well. 

Maybe next summer I start finally painting! 


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Mrs Sinn also in InstagramFacebookPinterestTwitter and YouTube!
Viewing all 107 articles
Browse latest View live